Tko je general Haftar? Borac protiv ISIL-a i Trumpov igrač preuzima Libiju

Datum objave: 07.04.2019   Broj čitanja: 236
General Khalifa Haftar pokazuje se kao ključni igrač građanskog rata pošto je sa svojom Libijskom nacionalnom vojskom zauzeo glavna naftna polja i izvozne terminale u ime paralelne vlade koja nema međunarodnu podršku.
Tko je general Haftar? Borac protiv ISIL-a i Trumpov igrač preuzima Libiju

 

Haftarovi borci zauzeli su i grad Garjan, stotinjak kilometara južno od Tripolija, i najavili marš prema prijestolnici koju kontroliraju snage lojalne međunarodno priznatom lideru Fayezu al-Seraju.

 

Tako je general Haftar postao središnji lik u ratom razrušenoj zemlji. On je dobro poznato ime nakon što je kao vojni časnik sudjelovao u državnom udaru kojim je 1969. godine svrgnut posljednji libijski kralj Idris. To je bio i početak višedesetljetne vladavine pukovnika Moamera el Gadafija tom sjevernoafričkom zemljom.

 

Međutim, Haftar i Gadafi razišli su se dvadesetak godina kasnije, nakon što je njihova zemlja poražena u ratu sa Čadom 1987. Haftar je kao zapovjednik vojske zarobljen i zatim oko 1990. protjeran u Sjedinjene Države gdje se priključio libijskoj oporbi kojom je upravljala CIA. Tako je Haftar puna dva desetljeća iz vašingtonskog predgrađa planirao svrgnuti ili ubiti bivšeg suborca Gadafija.

 

To je konačno dočekao 2011. tijekom pobune protiv Gadafija u Libiji. Vlastodržac je ubijen nakon zračnih napada NATO-a te je Haftaru otvoren put do jednog od zapovjedničkih mjesta u redovima pobunjenika.

 

U veljači 2014. Haftar je putem televizije pozvao Libijce da se usprotive Općem nacionalnom kongresu – tijelu koje je vodilo zemlju u prijelaznom razdoblju – te da se održe slobodni izbori. Taj Kongres je prethodno kontroverznom odlukom produžio svoj mandat. Vlada je taj potez Haftara označila kao pokušaj državnog udara.

 

Tri mjeseca kasnije on je udružio snage s paravojskama iz grada Zintana te su pokrenuli operaciju protiv islamista koji su držali veliki istočni grad Bengazi pod svojom upravom. Izbori koji su uslijedili doveli su do formiranja dvije paralelne vlasti: jedan parlament i Vlada u glavnom gradu Tripoliju te drugi parlament i Vlada u Bengaziju – ovim drugima se priklonio Haftar premda su oni prvi imali međunarodnu podršku.

 

U ožujku 2015. taj parlament imenovao ga je zapovjednikom Libijske nacionalne vojske.

 

Opisuje ga se kao Trumpovog igrača i borca protiv radikalnog Islama i ISIL-a koji je Libiju i zemlje u okruženju uništio.

 

Grude.com/DW

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio