Kad Srbi krenu istraživati fratre pedofile i svi im povjeruju na temelju anonimnosti

Datum objave: 12.04.2019   Broj čitanja: 669
Danas su Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće objavile senzacionalističku vijest o tome da je fra Kornelije Kordić od 2001. do 2014. u Domu za djecu "Ivan Pavao II." u Čitluku zlostavljao pet štićenica tog doma.
Kad Srbi krenu istraživati fratre pedofile i svi im povjeruju na temelju anonimnosti

 

Bez navođenja imena i prezimena, jer ih je navodno strah, Novosti su u nekoliko minuta sve ono pozitivno što se o fra Korneliju u medijima moglo čitati kroz desetljeća bacili u vjetar.

 

I ono što je zanimljivo, nijedan medij nije napisao ništa o mogućnosti da je možda cijela afera izmišljena. Na ovim prostorima uglavnom je zabranjeno sumnjati u slučaj ako se nekog proglasi pedofilom, čak i ako postoje osnovane sumnje da nešto nije u redu.

 

O fra Korneliju Kordiću, ljudi s kojima je ekipa portala Grude.com razgovarala tvrde da je jedan od boljih svećenika i tvrde da su spremni imenom i prezimenom to posvjedočiti, a neki od njih već su mu na društvenim mrežama izrazili podršku.

 

S jednim od njih, koji je odvjetnik, a koji poznaje svećenike u Hercegovini jako dobro porazgovarali smo o mogućoj pozadini slučaja u kojoj bi fra Kornelije mogao biti kolateralna žrtva. - Obično, ako se govori o pedofiliji u crkvenim krugovima, žrtva ima ime i prezime. Ovdje je sve anonimno. Uz fra Kornelija, ovdje se napada biskupa Ratka Perića i fra Ivana Sesara jer policiji nisu prijavili ovaj slučaj zlostavljanja. Kažem, radilo se o anonimnoj prijavi, i tko zna kakvo su oni pismo dobili, možda ga se uopće nije moglo shvatiti ozbiljnim, ne znamo sadržaj, ali možda bi za sve bilo bolje da se odmah s tim izišlo u javnost i demantiralo to. Ovako je možda stvorena senzacionalistička priča od ničega. Iskreno, smatram da u ovoj objavi Srpskog narodnog vijeća ima monstruoznih laži i da je fra Kornelije Kordić kolateralna žrtva. U pozadini svega ovog mogla bi se kriti činjenica da se Srbi bore da se blaženog Alojzija Stepinca ne proglasi svetim, dok se Hrvati među kojima je Ratko Perić jedan od istaknutijih, bore da on bude proglašen svetim - govori sugovornik

 

Uvjeren je da je fra Kornelije takav predator, da bi se ranije nešto otkrilo. - Kad je počelo to navodno zlostavljanje fra Kornelije Kordić je morao imati 65 godina, a kad je ta posljednja godina koju Novosti spominju isti svećenik bi morao imati 78 godina. Obično, ako je netko pedofil, izlaze imenom i prezimenom oni koje je zlostavljao u 20-ima, 30-ima, 40-ima. Da se pojave oni koji zlostavljaju u 60-ima i 70-ima i da se anonimne jave Srpskom narodnom vijeću, pored toliko hrvatskih medija koji istražuju i svećeničke skandale to je uistinu nešto što nije realno i što baca sumnju na slučaj - ističe sugovornik.

 

Također, još mu nešto nije jasno. - Spominje se da je zlostavljanje trajalo do 2014. godine, a da su 2010., kako se u tekstu Novosti navodi, svi sve znali. Zar ne mislite da bi se fra Kornelije da je takav pritajio od te 2010., prestao ta navodna nedjela raditi, nego je po tim navodima nastavio to činiti do svoje 78. godine i odjednom je prestao.

 

Pred kraj, govori kako je popularno sada proglašavati ljude, pogotovo svećenike, pedofilima. - Jasno je da postoje i takve pojave u našem društvu i na njih treba biti nulta stopa tolerancije, međutim došli smo do toga da ne smiješ zagrliti nečije dijete, a da te automatski ne proglase pedofilom. Ja sam odvjetnik i u svega sam se nadgledao. Čak u borbi za skrbništvo nad djetetom roditelji koji su nekoć bili najbolji prijatelji, postaju neprijatelji do krvi i proglašavaju jedno drugo pedofilom samo da se diskreditiraju. Ne biraju se sredstva. U Crkvi ima skandala, vidimo da se Papa Franjo trudi to iskorijeniti, međutim ne mora sve što se objavi biti istina. Uz dužno poštovanje, ja ne vjerujem tekstu koji je danas na ovakav način objavljen - istaknuo je odvjetnik i za kraj zaključio: Paradoksalno je da je samo hrvatski Index kojeg se svakako karakterizira uzeo izjavu od fra Kornelija, bez obzira što ga oni možda kao svećenika najviše ne podnose. Zar nema hrvatskih medija koji su se mogli ovom temom danas baviti nego sve preuzeti od Srpskog narodnog vijeća!?

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio