Poskupjelo gorivo u BiH

Datum objave: 16.04.2019   Broj čitanja: 231
Na londonskom tržištu je cijena barela prošlog tjedna porasla za 1,7 posto..
Poskupjelo gorivo u BiH

 

Gorivo u BiH je u proteklom tjednu u odnosu na tjedan ranije bilo skuplje i do 10 feninga po litru, objavile su Nezavisne novine navodeći kako nam za utjehu može biti činjenica da na početku ovog tjedna nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo dogoditi.

 

Po informacijama Vanjskotrgovinske komore BiH, oslonjene na podatke Međunarodne unije cestovnog prometa, u pretprošlom tjednu smo benzin 95 plaćali 2,16 KM, za benzin 98 trebalo je izdvojiti 2,31, a za litar dizela 2,26 KM. Već u prošlom tjednu dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 - na 2,36 KM, dok benzin 95 nije poskupljivao, navode banjalučke novine dodajući kako su cjenici su na prošlotjednoj razini, ali informacije kojim raspolažu vozači nisu optimistične.

 

''Mi smo još prije desetak dana imali informaciju da treba doći do poskupljenja goriva, s tim što na benzinskoj crpki gdje ja točim nije bilo korekcija. Međutim, očekuje se da se to dogodi svaki dan'', rekao je za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS. Po njegovim riječima, svako poskupljenje goriva je predstavnicima ove branše poput omče oko vrata.

 

''Mi unazad deset godina nismo uspjeli dići cijenu prijevoza, maltene ni žuti pfening. Svako poskupljenje goriva nama je ogroman problem, jer mi cijene svojih usluga ne možemo dići'', žali se Grbić. Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, u Banja Luci u proteklom razdoblju nisu rasle cijene goriva.

 

''Nezahvalno je procjenjivati što bi se moglo desiti u narednom razdoblju kada je riječ o cijenama goriva, ali zasad nema najava da će doći do promjena'', rekli su za Nezavisne iz ove grupacije.

 

Inače, na svjetskim tržištima su cijene nafte porasle i prošlog tjedna, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venezuele, Irana i Libije. Kako javljaju agencije, na londonskom tržištu je cijena barela prošlog tjedna porasla za 1,7 posto, odnosno na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 63,89 dolara.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio