Nakon Uskrsa veliko poskupljenje svinjetine u BiH?

Datum objave: 17.04.2019   Broj čitanja: 865
Dramatično priopćenje zbog enormnog povećanja cijena svinjetine za više od 30 posto poslalo je krovno udruženje europskih prerađivača mesa CLITRAVI. Procijenili su da ovo nije privremeni cjenovni šok nego da će imati dugoročne posljedice za cijelo tržište Europe.
Nakon Uskrsa veliko poskupljenje svinjetine u BiH?

 

Prenio je to za 24 sata Branko Bobetić, direktor interesne grupacije Croatiastočar, koji kaže da je to posljedica velikog izvoza svinjetine u Kinu.Ta je ogromna zemlja morala eutanazirati milijun krmača (važnih za reprodukciju) zbog svinjske kuge te je od izvoznika postala uvoznik.

 

- Europska su se skladišta ispraznila zbog Kine. Zato su krajem ožujka i početkom travnja pojedine kategorije svinjetine poskupjele, a najviše meso za preradu - kaže Bobetić. To se još ne osjeti na našem tržištu, ali bi nas poskupljenje moglo zapljusnuti nakon Uskrsa, kad se potroše zalihe kupljene po nižoj cijeni. Potvrđuju to podaci iz Ministarstva poljoprivrede, prema kojima su cijene svinjskih trupova klase E u prva tri mjeseca ove godine bile niže nego u isto vrijeme 2017. godine. Tad je svinjetina koštala najviše u posljednjih pet godina.

 

I na BiH bi se situacija mogla nepovoljno odraziti, odnosno na njene građane koji bi svinjetinu plaćali skuplje upravo zbog masovne prodaje u najmnogoljudniju zemlju svijeta.

 

Iz PIK-a te naveli kako se radi o povijesnom poremećaju cijena svinjetine i to zato što je Kina povećala svoj uvoz za 30 posto.

 

Farmeri će zaraditi

 

No neće poskupjeti samo meso nego i mesne prerađevine kao što su kobasice, hrenovke, paštete, salame... S obzirom na to da sirovina (meso) u cijeni tih proizvoda čini i 75 posto udjela, poskupljenje će se nakon Uskrsa sigurno preliti sa svježeg mesa na prerađevine.

 

Ali iz PIK-a ističu još jednu zanimljivost: poskupljenje svinjetine donijet će i bolju zaradu našim proizvođačima, a samo PIK od domaćih proizvođača otkupljuje oko 350.000 svinja svake godine.

 

Inače, Hrvatska ima oko 100.000 krmača, koje svake godine oprase oko dva milijuna odojaka, no to nije dovoljno za naše tržište, pa je uvoz velik.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio