Srbi svu imovinu prodaju ARAPIMA: Oni su sada treći najveći zemljoposjednik

Datum objave: 21.04.2019   Broj čitanja: 442
S vlasništvom nad 12 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, tvrtka Al Rawafed Holding pod kontrolom kapitala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedan je od tri najveća zemljoposjednika u Srbiji, objavio je portal Nova ekonomija.
Srbi svu imovinu prodaju ARAPIMA: Oni su sada treći najveći zemljoposjednik

 

Prema istome izvoru, ostala dva najveća zemljoposjednika su tvrtke pod kontrolom najvećih srpskih industrijalaca Petra Matijevića i Miodraga Kostića.

 

U orbitu značajnijih vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Srbiji Al Rawafed Holding lansirao je ugovor s Vladom Srbije iz 2014. o zajedničkom ulaganju u agrar. Dvije ugovorne strane napravile su zajedničku tvrtku u kojoj je, prema podacima Nove ekonomije, nedavno stopostotno vlasništvo ostvarila kompanija Elite Agro LLC iz Abu Dhabija.

 

Budući je Elite Agro LLC od prije vlasnik dijela poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, preuzimanjem Al Rawafeda Elite je ostvario udjel na tržištu kojeg je morala odobriti tamošnja Komisija za zaštitu konkurencije. Spomenuta tvrtka iz Abu Dhabija dobila je potrebnu dozvolu antimonopolske komisije s obrazloženjem da spajanje neće dovesti do pretežitog utjecaja Al Rawafeda na cijene pšenice i još nekih žitarica.

 

 

Prema podacima Nove ekonomije, Al Rafawed na oko 10.400 hektara u Vojvodini uzgaja pšenicu, kukuruz, suncokret i soju, od čega je 2.586 hektara u vlasništvu tvrtke, a ostalo je u zakupu ili u nekom drugom aranžmanu. Portal napominje da je Vlada Srbije partnerima iz UAE prepustila i vojno dobro Morović pokraj Karađorđeva po vrlo povoljnim, ali i netransparentnim uvjetima za Al Rafawed.

 

Odlučujući o koncentraciji nastaloj promjenom vlasnika Al Rafaweda, Komisija za zaštitu konkurencije izašla je s podacima da tvrtke pod kontrolom Petra Matijevića, poznatijeg kao 'kralja mesa', koriste oko 30 tisuća, a tvrtke Miodraga Kostića, razvikanog kao 'kralj šećera', oko 25 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

Da je plodna zemlja u susjednoj državi atraktivna za arapski kapital, svjedoči i prodaja kompanije PKB s pripadajućim pravima na 18 tisuća hektara zemljišta, tvrtki Al Dahra, čijem je vlasniku također sjedište u UAE. U Hrvatskoj se ulaganja šeika iz UAE zasad spominju samo u nekretninskom biznisu, odnosno oko gradnje zagrebačkog 'Manhattana' na mjestu sadašnjeg Velesajma.

 

Grude.com/Novac.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio