Najveća anketa dosad: Nitko nema šanse protiv Kolinde Grabar Kitarović

Datum objave: 22.04.2019   Broj čitanja: 466
Večeras je objavljeno redovito mjesečno istraživanje HRejting koje je za HRT provela Promocija plus prema načelu "cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica". HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%. Anketa koju objavljujemo provedena je od 12. do 18. travnja.
Najveća anketa dosad: Nitko nema šanse protiv Kolinde Grabar Kitarović

 

Večeras su analizirane šanse potencijalnih kandidata na izborima za predsjednika.

 

Da je jučer održan prvi krug predsjedničkih izbora HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ponovno bi dobila najviše glasova - više od 35%. 17%  za njom zaostaje Zoran Milanović. U odnosu na prošli mjesec potpora je aktualnoj predsjednici narasla za gotovo 1,5 posto. Svima ostalima ostala je ista ili pala. Zoranu Milanoviću za potpora je pala za 1%.

 

Preostalih osam potencijalnih kandidata koje je testirao HRejting rasporedili su se ovako - najbliža je vodećem dvojcu bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sad predsjednica Starta Dalija Orešković koju bi biralo 9,5 posto birača. Slijedi čelnik Živog zida s tek nešto više od 5% i gubitkom oko 1% glasova u odnosu na prošli mjesec. Sinčiću za vrat puše sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

 

Jedan od SDP-ovih potencijalnih predsjedničkih kandidata Tonino Picula, najviše je pao u odnosu na ožujak. Više od 2 posto i sad je na manje od 4. Pali su, ali neusporedivo manje i prvi Mostovac Božo Petrov te Milan Bandić.

 

Ovaj mjesec su prvi put testirana još dva imena koja se spominju u kontekstu predsjedničke kandidature - Brunu Esih i Predraga Freda Matića. Čelnica Neovisnih za Hrvatsku u premijernom nastupu od birača dobiva oko tri posto, a bivši SDP-ov ministar branitelja jedva prelazi jedan.

 

Kako dvoje najviše plasiranih kandidata prolaze u drugom krugu izbora?

 

Da je jučer održan drugi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović bi pobijedila.

 

Za aktualnu predsjednicu glasovalo bi više od 53% birača, dok bi Zoran Milanović bio odabir njih 40%. Čak i kad bi se dogodilo nemoguće - da  pridobije svih 6 i pol posto neodlučnih - opet je otprilike isto toliko u zaostatku.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio