Tomislav je oborio Guinnessov rekord, pomogla mu i baka

Datum objave: 28.04.2019   Broj čitanja: 424
Mladi Zagrepčanin Tomislav Lubenjak srušio je Guinnessov rekord u duljini guranja automobila.
Tomislav je oborio Guinnessov rekord, pomogla mu i baka


Svoj pothvat započeo je jučer u 15 sati kada je upaljena službena štoperica u pratećem automobilu u kojem svaki Tomislavov korak prate zapisničari koji su dužni zabilježiti svako stajanje i sam razvoj obaranja još jednog svjetskog rekorda.

 

Cijeli događaj osigurava prometna policija koja regulira središnju traku Vukovarske ulice u Zagrebu. Rekor je oborio jutros prije očekivanja u Držićevoj ulici kada je ušao u 83. kilometar.

 

Tomislav je u samom startu zauzeo izrazito visok tempo te trenutno automobil gura brzinom kojom jedan kilometar prelazi za 9 minuta i 30 sekundi. Prvi krug po Vukovarskoj ulici u ukupnoj duljini od 8.2 km, Tomislav je završio za 1 h 19 min i 30 sec, krećući se prosječnom brzinom od 6 km/h. Tomislavovi otkucaji srca su trenutno ispod 80 otkucaja u minuti.

 

- Moj cilj je stotka! - kaže Tomislav, čime najavljuje kako vjeruje da će u 24 sati automobil izgurati čak 100 kilometara. Takvim okruglim i visoko postavljenim ciljem Tomislav ne izaziva samo svjetski rekord u duljini pojedinačnog guranja automobila, već i u duljini guranja automobila istovremeno od dvije osobe. Iako je rekord već srušio, automobil će gurati danas do 15 sati.

 

U 19 sati zamijenili su se vozači u Smartu kojeg gura Tomislav, a volan u 23 sata preuzima njegova baka Marica. Uzima pauze od tri minute svakih sat vremena te nadoknađuje energiju visokokaloricnim pločicama i šećernim gelom kako bi imao snage izgurati svoj pothvat.

 

Gura Smart koji ima točnu težinu zadanu po Guinnessovim pravilima. Vozači se mijenjaju svaka četiri sata, a riječ je o Tomislavu bliskim ljudima koji ga podržavaju od kad se upustio u ovaj neuobičajen pothvat. Pomogla mu je i 76-godišnja baka Marica koja je Smart vozila noćas od 23 do 3 sata te će za volanom biti i danas od 11 do 15 sati.

 

Trenutačni svjetski rekord u kategoriji je 82,28 km, a drži ga Poljak Przemyslaw Marczewski, dok rekord guranja automobila u paru od 95,07 km nose Makedonci Aleksandar Čekorov i Aleksandar Smilkov tako da će Tomislav “prešišati” i njihovu kategoriju ako uspije u svom naumu. Vježbao je gurajući svoj Twingo, ali i svakodnevnim treninzima u teretani.

 

Njegov tim čine obitelj i prijatelji, a kad se pribroje zaštitari i policija – u dvadesetčetverosatnoj avanturi prati ga tridesetak ljudi. Ovo mu nije prvi izazov koji si je zadao; vozio je bicikl 100 kilometara i prošao cijeli Zagreb za pet, a zatim je glavni grad odlučio proći hodajući za što mu je bilo potrebno osamnaest sati.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio