Ivan Đikić novi član AMERIČKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Datum objave: 28.04.2019   Broj čitanja: 532
Američka akademija znanosti i umjetnosti je objavila listu novoizabranih članova u 2019. godine. Među njima je i dr.Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik koji radi na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu, Genentechu u San Franciscu te na Max Planck Institutu.
Ivan Đikić novi član AMERIČKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

 

Od 1780. godine, Akademija redovito bira nove članove kako bi prepoznala izvanredna postignuća u akademskoj zajednici, umjetnosti, gospodarstvu, filantropiji i javnim poslovima, u skladu s vizijom osnivača “njegovati svaku umjetnost i znanost koja bi mogla unaprijediti interes, čast, dostojanstvo i sreću slobodnih, neovisnih i kreativnih ljudi”. Članovi Akademije su svjetski lideri i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade.

 

” Jako sam počašćen što se mogu pridružiti ovom krugu istaknutih osoba. Zahvaljujem svim prošlim i sadašnjim članovima mog laboratorija, mojim mentorima, kolegama na Sveučilištu Goethe i mojoj obitelji na trajnoj podršci i prijateljstvu ”, komentirao je dr. Ivan Đikić nakon što je obaviješten o svom izboru.

 

Strastven prema znanosti i obrazovanju, također je iskoristio priliku da pošalje poruku generacijom mladih: “Želim naglasiti da je znanost divna profesija u kojoj možemo slobodno istraživati, testirati ​​nove ideje, biti kreativni i radoznali, doprinositi društvu te prenositi svoja znanja na studente i kolege širom svijeta. Članstvo u Američkoj akademiji znanosti i umjetnosti pruža mi dodatne mogućnosti za unapređenje znanosti i obrazovanje mladih ”

 

Ivan Đikić izabran je u sekciju prirodnih znanosti. Među izabranim članovima Akademije ove godine je i Michelle Obama. Svečana ceremonija ulaska u Akademiju biti će održana u listopadu 2019 godine u Cambridge/u, Massachusets.

 

Važnost rada dr. Ivana Đikića i njegovog teama za svjetsku znanost i reformu hrvatske znanosti i etičkih standarda rano je prepoznata od kolegija žirija Domovnice Večernjeg lista te okupljenih poduzetnika, prvenstveno GIU INGRA-DET-a, koji uvaženom profesoru i njegovim projektima pružaju materijalnu i tehničku podršku.

 

Ivanov otac je rođen u Uskoplju, a majka u Mariji Bistrici.

 

Iako se Ivan rodio u Zagrebu, djetinjstvo je proveo u Bugojnu.

 

Tu je njegov otac Branimir dobio posao veterinara. “Naš život u Bugojnu bio je stvarno lijep. Tata je uživao u poslu, a ljudi su ga cijenili”, kazao je svojevremeno danas jedan od najpoznatijih Hrvata iz BiH.

 

Grude.com/Fenix magazin

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio