Zbog zlostavljanja i silovanja nemoćnih vojnika HVO-a i HOS-a osuđen monstrum Lukajić

Datum objave: 02.05.2019   Broj čitanja: 426
Ratni zapovjednik u srpskom logoru na Manjači Dane Lukajić nepravomoćnio je proglašen krivim na Županijskom sudu u Zagrebu. Sud mu je odredio šest godina zatvora zbog mučenja i naređivanja podređenim vojnicima Republike Srpske da tuku i muče zarobljene hrvatske vojnike iz HVO-a i HOS-a. Na objavu kazne nije došao.
Zbog zlostavljanja i silovanja nemoćnih vojnika HVO-a i HOS-a osuđen monstrum Lukajić

 

Lukajić je tijekom suđenja poricao da je nekoga osobno tukao u Manjači te da je bio nazočan dok su vojni policajci tukli zarobljenike. No, sud je ipak zaključio da njegov iskaz nije uvjerljiv, odnosno da ga demantiraju iskazi žrtava, ali i dokumenti. Lukajić je osuđen i zato što je osobno drškom pištolja tukao zarobljenika po glavi, udarao ga čekićem po ruci i čupao mu nokte. 

 

Zarobljenici su bili i seksualno zlostavljani. 

 

DORH iznio detalje optužnice 

 

Uhićen je krajem lipnja prošle godine i osumnjičen je da je, kao zapovjednik srpske vojske, bio zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka od zarobljenih hrvatskih vojnika te naredio teško zlostavljanje dvojice pripadnika HOS-a i drugih "nepoznatnih zarobljenika". 

 

- Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.

 

Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu.

 

Također je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao - izvijestio je DORH. 

 

Lukajić je uhićen prilikom prelaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio