Obilježene 24 godine od operacije ''Bljesak''

Datum objave: 02.05.2019   Broj čitanja: 579
U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.
Obilježene 24 godine od operacije ''Bljesak''

 

Dvadeset i četvrta obljetnica vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak" u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je danas kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima, gdje su počast poginulima odali suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade.

 

Operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

 

U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.

 

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995., slijedila je "Oluja" kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

 

Tijekom operacije pripadnici srpskih paravojnih postrojba srušili su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

 

VRO "Bljesak" je prethodio "Oluji" koja je slijedila tri mjeseca poslije, 5. kolovoza 1995., a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

 

Na obilježavanju obljetnice "Bljeska" u Okučanima sudjelovali su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik premijera i ministar obrane Damir Krstičević, ministri unutarnjih polova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved te drugi dužnosnici.

 

Obilježene 24 godine od operacije ''Bljesak''
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio