Otvoren srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča' danas glavni događaj

Datum objave: 11.05.2019   Broj čitanja: 212
Bit će demonstrirano i predstavljeno rukovanje i pucanje iz vatrenog oružja, u velikoj kuli će biti otvorena i tamnica za posjetitelje dok je vrhunac programa uprizorenje Bitke za Vidoški grad, nakon čega će uslijediti Vatreni show te nastup DJ-eva.
Otvoren srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča' danas glavni događaj

 

Peto izdanje srednjovjekovnog sajma "Stolačka tarča" na kojemu će se kroz dva dana predstaviti 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Rumunjske na starom gradu Vidoškom iznad Stoca svečano je u petak nakon mimohoda viteških skupina otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg.

 

Član viteške skupine 'Vitezovi hercega Stjepana Kosače' iz Stoca Ante Vujnović ocijenio je kako je ovo prva srednjovjekovna manifestacija u Bosni i Hercegovini.

 

- Stolac se danas lagano izdiže iz pepela i postaje turistička destinacija i kroz ovih pet godina održavanja Tarče uspjeli smo senzibilizirati širu javnost, odnosno posjetitelje za Stolac - kazao je Vujnović. Istaknuo je kako će se kroz ovu manifestaciju promovirati te pokušati oživjeti stari grad Vidoški, ali i srednji vijek.

 

- Imamo 15 viteških skupina, a posebno nam je drago što ove godine po prvi put gostuje i skupina vitezova iz Rumunjske koja nas je sama pronašla i izrazila zainteresiranost za Stolačku tarču, što znači da se sav trud koji ulažemo svih ovih godina prepoznao - kazao je Vujnović. Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ustvrdio je kako se Stolačkom tarčom oživljava duh srednjeg vijeka i vremena hercega Stjepana Kosače.

 

- Ovaj srednjovjekovni sajam čuva od zaborava uspomenu na našu dugu i bremenitu prošlost. Tarča ne samo da doprinosi očuvanju naše kulturno-povijesne baštine nego postaje i sve prepoznatljivija turistička atrakcija - kazao je Herceg. Dodao je kako je sve te vrijednosti prepoznala i Vlada HNŽ-a koja od samog početka pokazuje neupitnu spremnost za potporu Tarči.

 

- Ova manifestacija osim što čuva bogatu povijesnu i kulturnu baštinu također promovira opće ljudske i civilizacijske vrijednosti i doprinosi našem snažnijem gospodarskom, a osobito turističkom razvoju - istaknuo je Herceg. Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković ocijenio je kako ova manifestacija ne bi bila moguća bez potpore svih razina vlasti, kao i sudionika koji će kroz ova dva dana predstaviti sebe, svoje vještine, ali i svim prisutnima pokušati približiti srednji vijek.

 

- Nadam se kako će sve ono što su sudionici Stolačke tarče donijeli sa sobom iz svojih mjesta, iz svojih zemalja i sve ono što će nam prezentirati zapravo biti pozivnica svima da dođu i na slijedeću, šestu Tarču - kazao je Bošković. Inače na ovoj manifestaciji osim brojnih nastupa, borbi i predstava održavat će se i srednjovjekovna likovna radionica, radionica plesa za djecu, radionica streličarstva, kao i radionica keramike.

 

Također, bit će demonstrirano i predstavljeno rukovanje i pucanje iz vatrenog oružja, u velikoj kuli će biti otvorena i tamnica za posjetitelje dok je vrhunac programa uprizorenje Bitke za Vidoški grad, nakon čega će uslijediti Vatreni show te nastup DJ-eva.

 

Organizatori ovog događaja su Javna ustanova Radimlja, Općina Stolac i Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio