Upaljeni METEOALARMI diljem BiH!

Datum objave: 12.05.2019   Broj čitanja: 676
Diljem BiH stiže razvoj sredozemne ciklone uz istovremeno jačanje anticiklonalnog bloka iznad Velike Britanije. Takva sinoptička situacija će u našim krajevima uzrokovati novi prodor hladnog zraka sa sjevera kontinenta.
Upaljeni METEOALARMI diljem BiH!

 

Promjena će biti toliko izražena da se na nju u posebnoj objavi osvrnuo i američki AccuWeather.

 

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar, prenosi Istramet.

 

Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida, izjavio je meteorolog Tyler Roys. Također, postoji mogućnost aktiviranja klizišta na tom području. Prema njegovim riječima, ovakav tip ciklone češći je u zimskom dijelu godine i tijekom ranog proljeća te je vrlo neuobičajen za svibanj.

 

Ekstremne količine oborina se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više. 

 

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine. 

 

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti do daljnjega, odnosno barem još 10-ak dana.

 

Niz upozorenja Meteoalarma

 

Meteoalarm je za danas i sutra za područje cijele BiH izdao niz upozorenja, većinom narančastih i žutih.

 

Na kopnu je izdano narančasto upozorenje zbog jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Očekuju se i orkanski udari. Izdano je i upozorenje zbog obilne kiše.

 

Iz BiH nevrijeme stiže s Jadrana

 

U mnogim će krajevima tijekom nedjelje i ponedjeljka pasti i obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, u nedjelju osobito na Jadranu i u područjima uz njega, kasnije i u sjevernijim krajevima. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča, a u gorju, posebice višem, od ponedjeljka prijepodne do vjerojatno srijede ujutro i snijeg, piše u prognozi Zoran Vakula za HRT.

 

Osim često obilnije kiše, nevolje će mnogima prouzročiti i vjetar - u unutrašnjosti povremeno jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu u početku još jače jugo, zatim i bura - od nedjeljnog prijepodneva najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Podno Velebita će vjerojatno biti i orkanskim udara, napose od nedjelje navečer do utorka ujutro.

 

Kombinacija kiše i juga u nedjelju može prouzročiti i poplavljivanje nekih riva. 

 

U unutrašnjosti pak sljedećih dana valja računati na porast vodostaja, budući da je zemlja već dosta natopljena od kiša tijekom travnja i dosadašnjeg dijela svibnja, u kojem je već ponegdje nadmašena prosječna količina oborine za cijeli svibanj, kao primjerice u Osijeku, Sisku, Pazinu, Poreču, Zadru, Komiži i Dubrovniku. Štoviše, do srijede će se u nekim mjestima vjerojatno približiti i rekordnim mjesečnim vrijednostima, a ponegdje ih možda i nadmašiti, pri čemu su mogući i novi svibanjski rekordi u dnevnim količinama oborine.

 

Upozorenje Severe Weather Europea

 

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

 

U najvišem gorju snijega bi moglo pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica, kažu dežurni prognostičari DHMZ-a.

 

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, ali u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

 

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, što znači da će biti 10-ak stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine koji je oko 20 stupnjeva.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio