Sudska nagodba brži način rješavanja sporova

Datum objave: 13.05.2019   Broj čitanja: 138
Sudska nagodba predstavlja brži i učinkovitiji način rješavanja sudskih sporova..
Sudska nagodba brži način rješavanja sporova

 

Sve zainteresirane stranke, čiji se predmeti vode u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u Bosni i Hercegovni, mogu iskoristiti priliku koja im se nudi i pristupiti njihovu rješavanju tijekom “Tjedna sudske nagodbe”. Naime, na inicijativu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) u sudovima u Bosni i Hercegovini od 13. do 24 svibnja bit će održan “Tjedan sudske nagodbe” radi promoviranja tog načina rješavanja sudskih sporova, odnosno rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem.

 

“Sudska nagodba predstavlja brži i učinkovitiji način rješavanja sudskih sporova kojim stranke, praktički, postižu sporazum u vezi s predmetom spora te tako skraćuju sudske postupke”, kazala je Feni Ana Bilić-Andrijanić, rukovoditeljica Jedinice za unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa pri VSTV-u.

 

Komentirajući upit u vezi s prednostima i učincima tog instituta te konkretnim pokazateljima na tom planu, Bilić-Andrijanić ističe kako VSTV već treću godinu zaredom organizira tjedne sudske nagodbe te da je ovo šesti takav događaj koji se organizira u svrhu promoviranja tog načina rješavanja sporova. Istodobno podsjeća da se na godišnjoj razini bilježi od šest do sedam tisuća sklopljenih sudskih nagodbi, a da je od početka ove godine do kraja travnja u oko 1700 predmeta već riješeno na taj način te da se očekuje da će dinamika u tom pogledu u iduća dva tjedna biti intenzivirana.

 

Nadalje, objašnjava kako razlozi za provođenje tih aktivnost leže u činjenici da sudska nagodba predstavlja mirni način rješavanja spora u kojem su obje stranke zadovoljne njegovim ishodom i pri čemu se eliminiraju svi budući sporovi koji mogu nastati.

 

Inače, treba navesti kako sudsku nagodbu stranke zaključuju u pisanoj formi te taj sporazum ima snagu pravomoćne presude.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio