Zvone Boban je 13. 5. postao legenda Hrvata! Želio je stvoriti HRVATSKU državu

Datum objave: 13.05.2019   Broj čitanja: 475
Prije točno 29 godina, 13. svibnja 1990. godine, na Maksimiru su se uoči utakmice Dinamo - Crvena zvezda dogodili incidenti koje je i dalje teško zaboraviti.
Zvone Boban je 13. 5. postao legenda Hrvata! Želio je stvoriti HRVATSKU državu

 

Na južnoj tribini tisuće Delija pred očima pasivnih policajaca napale su 'obične' gledatelje, jedan je mladić koji se hrabro suprotstavio na tribini gdje su mahom bile obitelji s djecom, izboden nožem, nekoliko ih je pretučeno, a kad je krenuo revolt Bad Blue Boysa sa sjeverne tribine, sve su policijske snage otišle tamo. Zbog sukoba policije i navijača na terenu, utakmica nije ni počela...

 

Nikad nije točno utvrđen broj ozlijeđenih (barata se brojkom 193), ali ni je li sve bilo izrežirano, planirano. Iako je znakovito da je s Delijama stigao kasniji ratni zločinac Arkan, čak bio na klupi i imao pištolj!?

 

- Ja uopće nisam znao da je on trebao biti na klupi, to su mi tek kasnije rekli - priznao je godinama kasnije tadašnji trener Zvezde Dragoslav Šekularac, dok su se svi čudili kako je po protokolu uopće mogao biti na klupi, gdje se točno zna tko ima pravo sjediti.

 

Većina se igrača povukla s terena kad su Boysi provalili u travnjak. No ne svi. Pokojni Josip Kuže, Zvonimir Boban, Dražen Ladić i Vjekoslav Škrinjar pokušavali su pomoći Dinamovim navijačima i smirivali policajce.

 

Boban je u jednom trenutku ušao u verbalni sukob s policajcima koji su pendrečili navijače, uslijedio je legendarni skok i udarac, snimka Dinamova kapetana, koji je tada već bio i te kako poznat u nogometnom svijetu, kako udara i ruši policajca obišla je svijet. Boban je kažnjen s devet mjeseci zabrane igranja, suspenzija mu je potom smanjena na šest mjeseci, ali propustio je Svjetsko prvenstvo u Italiji.

 

 'U tom trenutku nisam bio sam. I puno se ljudi u Hrvatskoj poistovjetilo sa mnom. Ja sam bio samo tek jedan od tri ili pet tisuća mladića koji su mislio isto. Jedino što ja sam bio 'desetka' Dinama, kapetan i mlada zvijezda momčadi. Nisam napravio ništa više ili manje od ostalih toga dana na stadionu. Do tada smo živjeli u strogom režimu, gotovo paklu. A sve to je bila naša velika volja za slobodom. Da li bih to ponovio? Uvijek'.

 

I dodao:

 

- Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Bila je to čista smišljena provokacija. Uvukli smo se u nju, ali dobro je da jesmo! Jer to je dovelo do stvaranja naše države. Ja nikad nisam htio ulogu heroja, heroji su ratnici koji su iznijeli teret i stvorili Hrvatsku. Zbog jednog udarca na milicajca ja nisam heroj. Da, ja sam riskirao karijeru, ali i drugi su riskirali i karijeru i život.

 

Zvonimir Boban, dijete Bobanove Drage!

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio