Sjeme propada, a proizvodnja duhana se gasi

Datum objave: 28.05.2019   Broj čitanja: 578
Četiri tzv. nenarodne vlasti - osmanlijska, austrougarska vlast, pa prva i druga Jugoslavija, zakonskim rješenjima proizvodnju duhana držale su pod kontrolom, povremeno i poticale, ali, eto, “narodna” vlast u tome ne uspijeva.
Sjeme propada, a proizvodnja duhana se gasi

 

Federalni agromediteranski zavod iz Mostara u kolekcijskom nasadu na Buni uredno svake godine sadi i proizvodi sjeme duhana četiriju hercegovačkih sorta – ravnjaka, svijetle Hercegovine, tzv. D 2, šeginovca i velikog Hercegovca.

 

Uredno se od svake sorte uzima i čuva sjeme, ali, kao i svakom sjemenu, klijavost mu s godinama (pr)opada, pa se javlja potreba da se zalihe obnavljaju.
Dakle, kad bi se riješilo stanje u ovoj oblasti, a to je prije svega financiranje otkupa, proizvodnja bi se mogla obnoviti, piše Večernji list BiH.

 

Međutim, kako za to nema volje kao ni u drugoj polovini devedesetih prošlog stoljeća, kada je Grupacija uzgajivača, otkupljivača duhana i tada još živih domaćih tvornica pripremila odgovarajuća zakonska rješenja slična kao u Hrvatskoj, za rješavanje statusa ove industrijske biljke ni danas nema volje.

 

U tom pogledu, bar za sada, iluzoran je ostao pokušaj Federalnoga agromediteranskog zavoda da organizacijom znanstveno-stručnog skupa “Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra” promijeni tijek stvari u ovoj oblasti.

 

U zaključcima sa skupa naglašeno je da bi Vijeće ministara BiH trebalo donijeti uredbe o hercegovačkom ravnjaku, virginiji i berleju, tipovima koji se uzgajaju u Posavini, čime bi se uredili odnosi u proizvodnji i skladu sa smjernicama EU-a.
Istodobno bi se trebalo pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o duhanu Bosne i Hercegovine u cilju omogućavanja proizvodnje novih inovativnih proizvoda od duhana. Koliko znamo, ti zaključci još stoje u papirima u nekim ladicama, proizvodnja autohtonih sorti se gasi, narod odlazi, a krijumčarenje cvjeta.

 

Zanimljivo, četiri tzv. nenarodne vlasti - osmanlijska, austrougarska vlast, pa prva i druga Jugoslavija, zakonskim rješenjima proizvodnju duhana držale su pod kontrolom, povremeno i poticale, ali, eto, “narodna” vlast u tome ne uspijeva.

 

Naravno, kad vlast ne uspijeva, onda krijumčarenje cvjeta.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • istina28.05.2019 09:20 sati
    Sok od biljke stare sorte duhana i lishcha vrijedi i sluzi u medicini kao lijek protiv raka.Provjerite preko sajenticara koji se bave medicinom.Ham je grcka rijec sto znaci krv, a gdje se tajna krije u vashem mineralnom tlu i suncu ili klimi koja daje ljekovito svojstvo.Stari obicaji se nesmiju zaboraviti samo ih treba sa rijeci podrediti u djelo.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio