U RS-u uništili spomen ploču ubijenim Hrvatima! Lider HDZ-a u RS-u zatražio hitnu istragu

Datum objave: 28.05.2019   Broj čitanja: 224
Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković (HDZ BiH) oštro je u utorak osudio te zatražio istragu o uništavanju spomen ploča Hrvatima ubijenima u mjestu Briševu kod Prijedora na početku rata 1992. godine.
U RS-u uništili spomen ploču ubijenim Hrvatima! Lider HDZ-a u RS-u zatražio hitnu istragu


Kako je priopćeno iz Jerkovićeva ureda, on je sa žaljenjem primio vijest i oštro osudio ovaj vandalizam.


"Pojedinci, usuđujem se reći huligani, često zaboravljaju da je ovo višenacionalna sredina u kojoj se vjera, suživot i kultura međusobno poštuju i uvažavaju stoljećima", navodi se u Jerkovićevu očitovanju. On je zatražio istragu policijskih tijela te procesuiranje odgovornih.


"Tražim od nadležnih institucija da pod hitno istraže, te pronađu počinitelje ovog sramnog čina jer ovakav vandalizam se ne smije događati", izjavio je Jerković.
Po navodima iz ovoga priopćenja spomen ploče za ubijenih 67 Hrvata iz sela Briševa uništene su u nedjelju 26. svibnja.


Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga.To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu. Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH.Hina

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio