OPREZ NA SUNCU - Sve više oboljelih od melanoma

Datum objave: 17.06.2019   Broj čitanja: 160
Omiljena ljetna razonoda lako se može pretvoriti u noćnu moru.
OPREZ NA SUNCU - Sve više oboljelih od melanoma

 

Svakih devet minuta jedna osoba u svijetu umre od melanoma - najopasnije kožne bolesti. U Hrvatskoj - sve je više slučajeva oboljenja. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2016. - broj novooboljelih popeo se na 800 - što je za gotovo četvrtinu više nego godinu prije, javlja HRT.

 

Ipak - i ova teška bolest izlječiva je - ako se otkrije na vrijeme. Zato je iznimno važno pravilno se zaštititi od sunčeva zračenja i općenito brinuti se za zdravlje svoje kože.


 

Omiljena ljetna razonoda lako se može pretvoriti u noćnu moru. Svakog dana u Hrvatskoj dvije osobe saznaju da boluju od melanoma.

 

- Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora u ljudi. Obično je tamno pigmentiran: smeđe, crno, sivo, međutim ima naravno i drugačijih boja i oblika melanoma, pojašnjava Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

 

Mnogi nisu svjesni opasnosti. Zato i ne čudi što se, nažalost, polovina melanoma u nas otkriva u uznapredovaloj fazi.

 

Najbolja je zaštita izbjegavati sunce od 10 do 17 sati. Pomažu i kozmetički preparati ako ih pravilno biramo i nanosimo.

 

Dermatolozi i ovog ljeta pozivaju na besplatne preventivne preglede duž jadranske obale. U nedavnoj akciji na Cresu, Lošinju, Unijama i Susku pregledali su 805 osoba i pronašli čak 354 sumnjive promjene na koži.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio