4G: BiH ispred Njemačke u brzini downloada

Datum objave: 19.06.2019   Broj čitanja: 416
Bosna i Hercegovina znatno je napredovala na globalnom indeksu brzine interneta od uspostavljanja četvrte mobilne komunikacijske tehnologije (4G mreže) u našoj zemlji.
4G: BiH ispred Njemačke u brzini downloada

 

Podaci globalnog servisa Speedtest, a koji se bavi testiranjem i analizom brzine prijenosa podataka na internetu, govore kako je Bosna i Hercegovina u svibnju 2019. godine bila rangirana na 43. mjestu po prosječnoj brzini mobilnog interneta, piše Klix.ba.

 

U tom mjesecu svi telekom operateri iz BiH priveli su kraju zamjenu i modernizaciju mobilne mreže na većini lokacija, što se izravno odrazilo i na bolje rangiranje za BiH na globalnom indeksu brzine interneta.

 

Naime, prije uvođenja 4G mreže BiH se nalazila na nezavidnom 102. mjestu, dok je nakon modernizacije mreže Bosna i Hercegovina napredovala za čak 59 mjesta.

 

Brzina mobilnog interneta u BiH već je pretekla brzinu fiksnog, odnosno takozvanog “kućnog” interneta, s obzirom na to da je prosječna brzina mobilnog interneta u svibnju iznosila 33.52 megabita u sekundi, a brzina fiksnog interneta 26.11 megabita u sekundi.

 

 

Zanimljivo je da je BiH u svibnju bila bolje rangirana od zemalja poput Njemačke, Velike Britanije, Japana i Izraela kada je riječ o prosječnoj brzini mobilnog interneta, ali i da se još uvijek nalazi iza Hrvatske (deveto mjesto), Albanije (13. mjesto), Srbije (28. mjesto) i Crne Gore (29. mjesto).

 

Što se tiče “kućnog” interneta, Bosna i Hercegovina nalazi se na 82. mjestu i bolje je rangirana od zemalja poput Grčke, Turske i Azerbejdžana. I u ovom slučaju BiH zaostaje za državama regije jer podaci pokazuju da se Srbija nalazi na 52. mjestu, Crna Gora na 64., Hrvatska na 69., a Albanija na 73. mjestu.

 

Očekuje se da će BiH prilikom updatea za sljedeće mjesece dodatno napredovati na globalnom indeksu brzine interneta.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Jozo21.06.2019 21:53 sati
    Bravo mi
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio