FOTO: Misa za mr. Bobana! Fra Bajević: Živimo i danas na žrtvi vitezova Herceg Bosne

Datum objave: 07.07.2019   Broj čitanja: 892
Obilježena je 22. obljetnica od smrti magistra Mate Bobana, jedinog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i utemeljitelja Hrvatske republike Herceg Bosne.
FOTO: Misa za mr. Bobana! Fra Bajević: Živimo i danas na žrtvi vitezova Herceg Bosne

 

U njegovoj Gorici, okupili su se ljudi iz Gruda i Hercegovine, brojni Matini suradnici i prijatelji iz vremena povijesnih devedesetih godina. Bili su tu članovi njegove obitelji, supruga Ljuba, njihova djeca i brojni drugi.

 

Svetu misu predvodio je fra Vinko Mikulić Bajević. - U ime Krista svjedočili su krvlju, u ime vjere polagali su život na oltar svoje domovine, i naš prvi predsjednik imao je hrabrosti i odlučnosti stati na čelo u najtežim trenucima, okupio je svoj narod, poveo ga u obranu i doma i domovine. Jer jedan je dom i jedna je domovina. I koliko god se neki drugi trudili da ne spominjemo svoju rodnu grudu, svoju nacionalnost, svoju vjeru, nemaju to pravo - istaknuo je fra Bajević.

 

Kazao je da braniteljima nije bilo teško podnijeti žrtvu niti proliti krv. - Herceg Bosna je natopljena njihovom krvlju, ali smo opstali i živimo i danas na njihovoj žrtvi, ali braćo i sestre mnogi su oduzeli dom i domovinu svojoj djeci koju su odveli diljem svijeta tražeći bolji život, ali teško da će ga naći izvan svoje domovine i izvan svojega duha. Ako čovjek izgubi svoj jezik, svoju vjeru, svoj dom, on je nitko i ništa. Zato nemojmo olako prodavati dom i domovinu, nemojmo samo gledati osobni interes - poručio je fra Bajević istaknuvši da su naši stari živjeli u još težim vremenima i na kraju opstali.

 

Istaknuo je hrabrost vitezova Herceg Bosne. - Svaka žrtva koja ima i svoj cilj donosi obilate plodove. Njihova žrtva može biti bolja ako pokažemo jedinstvo i zajedništvo da se odupremo svim onim vanjskim nepogodama - istaknuo je fra Bajević kazavši i da je povijest učiteljica života. - Nemojmo se obazirati na one i naše izdajnike i naše neprijatelje. Oni gledaju samo svoju sreću - kazao je fra Bajević i pozdravio hrvatsko jedinstvo u Bosni i Hercegovini.

 

Na kraju je još jednom iskazao zahvalnost Mati Bobanu i svim palim hrvatskim vitezovima.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio