Ivan Markešić odgovorio Ratku Periću jer proziva dubrovačkog biskupa Uzinića

Datum objave: 10.07.2019   Broj čitanja: 268
U danima dok pada mostarski Aluminij, biskup dijela Mostarske biskupije Ratko Perić svađa se s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem. Umjesto da se počne miriti na kraju mandata, Perić tako otvara nove frontove na strani pošto ih u crkvenim redovima Hercegovine nema više s kim otvoriti. Tu ili je se već sukobio, ili mu se drugi neistomišljenici ne žele zamjerati.
Ivan Markešić odgovorio Ratku Periću jer proziva dubrovačkog biskupa Uzinića

 

Akademik Ivan Markešić, sociolog religije, napisao je povodom Perićevog napada na Uzinića i kolumnu na Vecernji.hr koju prenosimo u cijelosti.

 

Zov divljine koji se okomio na biskupa treba osuditi. Uzinić samo želi obrazovati mlade

 

Piše: Ivan Markešić/Vecernji.hr

 

Što ljeto postaje vruće, time “vrućim” postaju i istupi vrlih katoličkih, ponajviše kleričkih “muževa”. I što je zanimljivo, njihovi javni istupi ne zadržavaju se isključivo na stranicama katoličkih glasila, nego se u velikim valovima prelijevaju i na stranice bezbožnih, heretičkih tiskovina i internetskih portala. A počelo je krajem prošloga mjeseca reakcijama, odnosno otvorenim javnim napadima na biskupa Uzinića vjeroučiteljice u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek dr. sc. Snježane Majdandžić Gladić (“Theologia ragusina – vrhunska teologija ili teološka podvala?”, portal Vjera i djela od 21. lipnja) te mr. sc. Petra Marija Radelje (“Zablude ‘katoličke’ teologinje Tine Beattie”, objavljenom na istom portalu 3. srpnja). A sve zato što se, zamislite, biskup Uzinić usudio na svoju Ljetnu teološku školu pastorala pod naslovom “Teologija u pluralnome društvu” pozvati, uz ostale, i katoličku teologinju Tinu Beattie, inače profesoricu Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu.

 

“Švedski stol” svjetonazora

 

 

Kako su gore navedeni “podizači prašine ni oko čega” u svojim napadima na Uzinića ostali sami “na mejdanu” i bez javne potpore svojih kolega teologa, ali i angažiranih katolika, mostarsko-duvanjski biskup dr. sc. Ratko Perić pobrinuo se da navedena tema ne bi otišla u zaborav. On će stoga u svojem “kolegijalnom pismu” objavljenom na portalu Crkva na kamenu od 6. srpnja 2019. teško zamjeriti kolegi Uziniću što je na već organiziranu Ljetnu teološku školu pozvao “notornu heretičarku” Tinu “koja se zauzima za kontracepciju, rani pobačaj, brakove homoseksualnih unija, ređenje žena, dokidanje svećeničkoga celibata i druge moderne doktrinarne i moralne anomalije” i u vezi s tim pozivom mnogo toga nekorektno prigovoriti.

 

 

O čemu je riječ? Biskup Uzinić, po idejama o potrebi nove evangelizacije modernih društava, pa time i hrvatskoga, i jedan po svemu papi Franji najodanijih hrvatskih biskupa odredio je organizirati Teološku školu pastorala za studente 3., 4. i 5. godine studija teologije na hrvatskim i bh. katoličkim teološkim fakultetima i za njihove profesore. Kao predavače pozvao je predstavnike različitih kršćanskih teologija, a sve da bi mladi, ponajprije katolički studenti i bogoslovi dobili još jednu priliku “intenzivno promišljati o svim dimenzijama crkvenog, vjerničkog i teološkog govora u suvremenim društvima”, u društvima u kojima postoje pobačaj, samoubojstvo, eutanazija, istospolni brakovi, posvajanje djece istospolnih parova, zaređivanje žena”.

 

Pročitaju li se tekstovi troje gore spomenutih “nabrušenih” katoličkih aktivista, a bit će ih u orkestriranom napadu zacijelo još, da se razbrati da je biskup Uzinić “skliznuo” s pravnog puta i svojim pozivom heretičarki Tini omogućio da se nova hereza promovira i pod okriljem i o trošku Dubrovačke biskupije, što je, čini se, također veliki grijeh. Neprijeporna poruka je sljedeća: Mate, otkaži gostoprimstvo pozvanoj heretičarki! Ako nećeš, poduzet ćemo sve (a to je po vlastitom priznanju biskup Perić već učinio) da nitko od pozvanih profesora i studenata s katoličkih fakulteta ne dođe na tu školu.

 

 

Norme i vrijednosti nauka

 

 

No, ja se ipak ufam da katolički teolozi i njihovi studenti neće krenuti za “zovom divljine”, zovom srednjovjekovnih “mudraca” koji ne “ćute” novo vrijeme i da će u cijelosti podržati ideju Mate Uzinića, jednog od rijetkih hrvatskih katoličkih teologa i biskupa koji se ne boji otvoreno govoriti o svijetu u kojemu živimo i o problemima s kojima se susreću ne samo kršćani nego i svi ljudi s kojima oni zajedno žive. On, srećom, u tome našem zajedničkom svijetu ne vidi samo Zlo i opačinu nego kao navjestitelj nove pastoralne teologije pape Franje vidi i Dobro i stoga upozorava da je prošlo vrijeme kad je Crkva mogla uzeti sebi za pravo i odlučivati o svim važnijim pitanjima u društvu i državi, pa čak i o pobačaju, jer je katolička ponuda životnog smisla, ideja i svjetonazora samo jedna u nizu višestrukih religijskih, filozofskih, ideoloških ponuda izloženih na širokom “švedskom stolu” različitih ideja i svjetonazora. Upravo o vrijednostima Uzinićeve ljetne teološke škole pastorala zbori i ugledna katolička teologinja Jadranka Brnčić u tekstu “Čemu služi teologija? Biskup Uzinić postaje eho pape Franje”, objavljenom na portalu Autograf od 30. lipnja.

 

Polazeći od teze Petera L. Bergera, sociologa religije, kako je jedino herezom (hairesis = izbor između više mogućnosti) bilo moguće mijenjati svijet, ovim dajem punu podršku Uzinićevu “heretičkom imperativu” da se sasluša i drukčije mišljenje, svejedno koliko odudaralo od našega. Netko mora ustati i reći: Dosta učmalosti i katoličke jednoobraznosti, pokrenimo se, temelji modernog načina življenja više nisu u suglasju s normama i vrijednostima kršćanskog nauka. Iziđimo iz naših katoličkih fundamentalističkih katakomba, upoznajmo te nove alternative katoličkom nauku i vidimo kako se “s njima nositi”.

 

Piše: Ivan Markešić/Vecernji.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio