Evo zašto je mjesec kolovoz posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinu

Datum objave: 01.08.2019   Broj čitanja: 641
U Katoličkoj Crkvi s vremena na vrijeme pojave se nove pobožnosti. Neke od njih uspiju se proširiti na čitav mjesec. Tako je, primjerice, mjesec lipanj posvećen Presvetom Srcu Isusovu jer ta svetkovina uvijek pada u lipnju.
Evo zašto je mjesec kolovoz posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinu


Kad je započeo Drugi svjetski rat, papa Pio XII. odgovorio je na 'zahtjev' Gospe Fatimske pa je 31. listopada 1942. godine posvetio cijeli svijet njenom Bezgrešnom Srcu. Kako je rat nastavio, papa Pio XII. odlučio je uspostaviti blagdan Bezgrešnog Srca Marijina na datum 22. kolovoza, na zadnji dan osmine Velike Gospe.Nakon Drugog vatikanskog sabora i liturgijskih reformi papa Pavao VI. odlučio je pomaknuti blagdan Bezgrešnog Srca Marijina i 'ujediniti' ga sa slavljem Presvetog Srca Isusova. Tako se danas taj Marijin blagdan slavi dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova, koji je u lipnju.Premda je Crkva pomakla datum blagdana, mnogi katolici nastavili su slaviti Bezgrešno Srce Marijino u kolovozu, u dobroj vjeri da se njena poruka u Fatimi proširi po svem svijetu. Tako nije riječ o službenoj odredbi crkve već o povijesnom razvoju koji je proistekao iz Drugog svjetskog rata i poruke u Fatimi.

 

Posvetna molitva Bezgrješnom Srcu Marijinu

 

 Presveta Djevice Marijo, Majko i kraljice moja, Tvojemu bezgrješnom Srcu posvećujem i predajem čitavo svoje biće: svoje misli, riječi i djela.

 

Raspolaži sa mnom i sa svim što mi pripada sada i u vječnosti, na hvalu i slavu Presvetog Trojstva, za posvećenje Crkve i spasenje svega svijeta.

 

Bezgrješna moja Majko, pomozi mi živjeti dostojno moga krsnog posvećenja da neopozivo pripadam svome Otkupitelju.

 

Daj da poput Tebe slušam poticaje Duha Svetoga. Neka se u meni, i po meni, uvijek i u svemu vrši volja Božja.

 

Amen.

 

Zdravo, Marijo...

 

Laudato.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ja01.08.2019 19:53 sati
    Veliko hvala kad se i ovo netko sjetio sve pohvale portalu
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio