Dok je stanovnici napuštaju, BiH uvezla 3.000 radnika

Datum objave: 27.08.2019   Broj čitanja: 191
Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdano u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.
Dok je stanovnici napuštaju, BiH uvezla 3.000 radnika

 

Da radna snaga ne odlazi samo put inozemstva, nego i suprotno, iz inozemstva dolazi u BiH, govore podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je lani izdano 2.908 radnih dozvola u BiH, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije, pišu Nezavisne novine.

 

''Od ovog broja u Federaciji BiH je izdano 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola'', podaci su ove agencije.

 

U Zavodu za zapošljavanje RS su kazali da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 575 radnih dozvola stranim državljanima, dok su u Federalnom zavodu za zapošljavanje istaknuli da zbog kvara na aplikaciji nisu u mogućnosti novinarima banjalučkih novina dostaviti tražene podatke.

 

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdano u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.

 

''Nakon te djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama za koje je izdano 356, dok je za prerađivačku industriju izdano 268 radnih dozvola'', stoji u izvještaju o radnim dozvolama ove agencije.

 

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih djelatnosti je izdano 237 dozvola za rad, za umjetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

 

Prema ovim podacima, najviše radnih dozvola je izdano državljanima Srbije, i to 733, dok je državljanima Turske izdana 331 dozvola.

 

''Državljanima Hrvatske je izdano 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola'', istaknuto je u Agenciji.

 

Nezavisne novine navode kako je posebno zanimljivo to da su 54 dozvole izdane državljanima Njemačke, 24 osobama s državljanstvom Austrije, a državljanima SAD 42 radne dozvole.

 

''Državljanima ostalih država je izdano 385 dozvola, osobama s državljanstvom Ruske Federacije 45 dozvola, dok je Talijanama izdano 110 dozvola'', navedeno je u izvještaju.

 

Među osobama kojima su još izdane dozvole za rad su i državljani Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Jordana...

 

Kada je u pitanju kvalifikacijska struktura, najviše dozvola je izdato stranim državljanima s visokom stručnom spremom, i to 1.393 dozvole, dok za osobe s višom stručnom spremom nije izdana nijedna dozvola.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio