EU želi skenere i kamere na biralištima u BiH

Datum objave: 06.09.2019   Broj čitanja: 104
BiH bi naredne lokalne izbore, koji bi trebali biti održani iduće godine, mogla provesti po novim odredbama koje bi trebali osigurati transparentniji i vjerodostojniji izborni proces, a moguće je uvođenje i elektronskih alata za sprovođenje izbora.
EU želi skenere i kamere na biralištima u BiH


Naime, EU je u prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH započela realizaciju projekta “Razvoj Strategije i Akcijskog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH”, a na kojem su inzistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosadašnjim načinom provođenja izbora.

 

Koliko je realno da se sve preporuke i poboljšanja dogovore, usuaglase i izglasaju u parlamentu, ostaje nam vidjeti, a o izmjenama Izbornog zakona govori se već nekoliko izbornih ciklusa, ali dosad nikakvih konkretnih pomaka nije bilo.

 

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, jučer nije željela davati izjave. Na naša pitanja šta je konkretno predviđeno i koji su ključni nedostaci izbornog procesa, uputila nas je na Izaslanstvo EU.

 

U Izaslanstvu rekli su “Nezavisnim” da su predviđene mjere naznačene u mišljenju Europske komisije i analitičkom izvještaju.

 

“Projekat će takođe podržati jačanje institucionalnih kapaciteta SIP BiH u ispravljanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije SIP BiH sa ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces”, kažu oni.

 

Na koje se konkretno tehnološke alate misli, zasad nije poznato, mada je izvjesno da se radi o uvođenju skenera za skeniranje glasačkih listića, video-nadzora i elektronsko identificiranje glasača.

 

U mišljenju EK su preporuke o poboljšanju izbornog procesa navedene kao prvi prioritet od ukupno 14 mjera koje je potrebno provesti kako bi EU dala pozitivno mišljenje za dalje korake ka članstvu u EU. U uvodnom paragrafu prije spomenutih 14 mjera je jasno naznačeno da “Komisija smatra da je pregovore moguće otvoriti tek kad zemlja bude ostvarila potreban stupanj komplementarnosti s kriterijima za članstvo”, iz čega se može zaključiti da je poboljšanje izbornog procesa neophodan uvjet za dalje europske integracije.

 

EU od BiH zahtijeva ispunjavanje kriterija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

 

U OEBS-u kažu da je ODIHR u svom izvještaju preporučio promjenu načina formiranja biračkih odbora, poboljšanje treninga i davanje više sredstava SIP-u za provođenje izbora radi profesionalizacije tijela koja provode izborni proces.

 

“Izvještaj ohrabruje političke stranke da poštuju zakon i da se suzdrže od pritiska na glasače. Traži provođenje istraga za sve tvrdnje izbornih prevara brzo, potpuno i efikasno, kao i da prekršitelji budu privedeni pravdi”, naglasili su.

 

Dalje, u OEBS-u kažu da se preporučuje izmjena glasačkih procedura kako bi bili osigurani sloboda i tajnost glasanja, a traži se i ukidanje glasanja u ime članova obitelji, zlouporabe pomoći pri glasanju, a važna preporuka odnosi se i na transparentnost financiranja izbornih kampanja.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio