Evo koji su najčešći problemi s automobilima u BiH

Datum objave: 17.09.2019   Broj čitanja: 218
Kvarovi na motornim vozilima u BiH u prošloj godini najčešće su se odnosili na elektriku, motor i ispušni sistem.
Evo koji su najčešći problemi s automobilima u BiH

 

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), kvarovi na elektronici bili su 31,14 posto, a na motoru i ispušnom sistemu 19,22 posto, pišu Nezavisne.

 

Kako su rekli u BIHAMK-u, osim elektrike i kvarova u kategoriji motora i ispušnog sistema, bilo je kvarova i na upravljačkom mehanizmu 10,87 posto, sistemu za prijenos snage 8,33 posto, karoseriji, grijanju i ventilaciji 7,87 posto, gorivu 7,25 posto, te je bilo i drugih kvarova sa sistemom punjenja, sistemom paljenja, sistemom hlađenja, bravama i alarmom te kočnicama.

 

Uspoređujući statistiku može se primijetiti određeni porast broja kvarova u kategoriji motor i ispušni sistem u odnosu na 2017. godinu, te je primijećen i porast broja kvarova u kategoriji upravljački mehanizam.

 

“Uzroci kvara iz oblasti elektrike odnose se najčešće na kablove, osigurače, elektromagnetne prekidače, grijače kod dizel motora, senzora i druge. Kvarovi koji se odnose na motor i ispušni sistem mogu biti uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora, što se manifestira povećanom potrošnjom ulja i/ili goriva, kao i lošijim performansama vozila poput snage ubrzanja, obrtnog momenta…”, kažu u BIHAMK-u.

 

Dodaju da se na osnovu prezentiranih podataka može zaključiti da građani malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, a rješenje toga se nalazi u povećanom nadzoru rada stanica tehničkog pregleda, izjednačavanju sistema tehničkih pregleda u oba entiteta BiH, zatim u povećanju novčanih kazni za vožnju tehnički neispravnih vozila, te osiguravanju određenih olakšica za kupovinu novih vozila, posebno eko-vozila.

 

U BIHAMK-u kažu da povećanje broja registriranih vozila u BiH prati i povećanje potražnje za uslugama pomoć na cesti pa tako oni svake godine obave veći broj intervencija tehničke pomoći na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

 

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da vozači ne održavaju svoja vozila uglavnom iz dva razloga, a to su nemarnost i slaba financijska situacija.

 

“Svijest se gradi dugo, treba dosta kampanja i godina. S obzirom na to da vozači malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, na njih se može djelovati na dva načina: tako da se razvije sama svijest kod njih, ali i represijom, odnosno naplaćivanjem kazni za tehnički neispravna vozila”, rekao je Radović.

 

On je dodao da Auto-moto savez RS ima besplatne tehničke preglede tokom godine, kada građani mogu da se odazovu i izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti.

 

“U proteklom periodu se mnogo radilo na podizanju vjerodostojnosti tehničkog pregleda, što je i učinjeno, ali još nema garancije da su sva vozila ispravna. To bi mogle unaprijediti kamere i bar-kodovi koji bise trebalo naći u stanicama za tehničke preglede”, rekao je Radović.

 

U jednoj automehaničarskoj radnji kažu da probleme sa elektronikom uglavnom imaju vozila novije generacije, dok su kvarovi na mehaničkim dijelovima karakterističniji za starija vozila.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio