Fra Stanko Pavlović predvodio svetu misu za hrvatske domoljube Škripare

Datum objave: 24.09.2019   Broj čitanja: 792
Svetom misom zadušnicom, koju je predvodio grudski župnik fra Stanko Pavlović, uz koncelebraciju čapljinskog župnika fra Bonifacija Barbarića, i polaganjem vijenaca na Mosoru u nedjelju, 22. rujna, obilježena je 73. obljetnica smrti „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine!
Fra Stanko Pavlović predvodio svetu misu za hrvatske domoljube Škripare

 

Na brdu Mosor, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg) i ove godine je održana misa i odana počast palim Škriparima. Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada ih je jugoslavenska Udba na prevaru ubila. Marijofil Mandić (Š. Brijeg), Zlatko Ćavar (Oklaji), Jure Zovko (Oklaji), Bože Hrkać (Mokro), Jakiša Alpeza (Ledinac), Vidak Prskalo (Mokro), Veselko Rezić (D. Crnač), Ivan Jurčić (Ružići), Ivan Kolobarić (Mamići), Ivan Katura (Višnjica).

 

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu genocidnu, komunističku vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti na čelu s Josipom Brozom Titom. Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama pa su po tome i dobili ime.

 

Vijenace su položili Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

 

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

 

Hercegovačkiportal

Fra Stanko Pavlović predvodio svetu misu za hrvatske domoljube Škripare
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio