Proizvođačima mandarina gotovo 20 milijuna kuna potpore

Datum objave: 27.09.2019   Broj čitanja: 176
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je proizvođačima mandarina isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna potpore.
Proizvođačima mandarina gotovo 20 milijuna kuna potpore


Kako se navodi u priopćenju, na račune 1.602 proizvođača mandarina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19,99 milijuna kuna, javlja HRT.

 

Riječ je o Programu potpore za proizvođače mandarina za 2019. kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kuna po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama.

 

Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

 

Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe.

 

Iz Ministarstva napominju kako je proizvodnja agruma najvećim dijelom koncentrirana u dolini Neretve, gdje se najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine se, kako se navodi, odnosi 95 posto od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj.

 

U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće, navode iz Ministarstva, te dodaju kako se u 2018. proizvodnja stabilizirala te je na površini od 1.910 hektara intenzivno proizvedeno 47.440 t mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 tona.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio