IMOTSKI: U čast šestorici imotskih junaka otvoren spomen park

Datum objave: 19.10.2019   Broj čitanja: 373
Spomen obilježje otvorili su načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić, predsjednik i dopredsjednik UHDVDR-a Vinko Tolić i Ante Livajić,te vojnici.
IMOTSKI: U čast šestorici imotskih junaka otvoren spomen park

 

U povodu blagdana svetoga Luke zaštitnika općine Podbablje i Dana te općine u Poljicima kod župne crkve svete Ane otkriveno je spomen obilježje šestorici poginulih junaka u Domovinskom ratu s područja te župe.

 

Njih šestorica odmah s početkom Domovinskog rata krenuli su u obranu Domovine od istoka do juga Hrvatske. Tako je Rajko Lozo poginuo braneći Zadar i njegovo okružje, Miroslav Gudelj-Velaga Šarengrad na krajnjem istoku Hrvatske, Ante Livajić u Vinkovcima, Borislav Bašić, Ivica Kujundžić-Srcan i Ante Ujević na Dubrovačkom području braneći južne granice Hrvatske.

 

Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Imotske krajine uz općinu Podbablje inicirala je izgradnju vrlo lijepog spomen obilježja u okružju crkve svete Ane, a osmislio ga je nadareni umjetnik Augustin Ago Kujundžić.

 

Na otvaranju spomen obilježja smještenog u lijepom parku okupio se veliki broj mještana župe Podbablje te mnogih mjesta Imotske krajine i naše županije, veterani Domovinskog rata Imotske krajine, suborci i rodbina poginulih Poljičanskih junaka, pripadnici Hrvatske vojske. Na svečanosti su bili i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH imotski gradonačelnik Ivan Budalić, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, pukovnik u mirovini Branko Lubina, izaslanik ministra branitelja brigadir Zdravko Vladanović, Bruno Vukić predsjednik UHDVDR-a naše županije.

 

Spomen obilježje otvorili su načelnik općine Podbablje Ante Kujundžić, predsjednik i dopredsjednik UHDVDR-a Vinko Tolić i Ante Livajić, te vojnici Hrvatske vojske skidajući hrvatsku trobojnicu sa šest kamenih stupova na kojima su slike šestorice junaka. Blagoslov spomen obilježja podario je župnik župe Poljica don. Petar Čondić. S puno emocija i pijeteta o junacima iz župe Poljica govorili su Bruno Vukić, Zdravko Vladanović, Ivan Budalić, Branko Lubina i Ante Kujundžić. Podijeljene su i zahvalnice donatorima koji su pripomogli izgradnju spomen obilježja. Na kraju programa otkrivanja spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće za junake iz župe svete Ane. U programu je sudjelovala i klapa Sv. Mihovil iz Prološca.

 

 

Text i FOTO: Radio Imotski

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • kola19.10.2019 14:24 sati
    A da, s područja Župe, ispričavam se.
  • kola19.10.2019 14:23 sati
    A di je Velimir Đerek, prekrasni, mladi Imoćanin, koji je poginuo braneći Vukovar?
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio