ISIL još nije poražen! Boraca ima u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta

Datum objave: 27.10.2019   Broj čitanja: 344
Američki predsjednik Donald Trump danas je objavio kako je mrtav ozloglašeni vođa islamskih radikalnih boraca, koji su godinama sijali strah i trepet na području Iraka i Sirije, čije su dijelove teritorija kroz samoprozvani kalifat kontrolirali. Diljem svijeta njihovi su pristaše izvodili terorističke napade.
ISIL još nije poražen! Boraca ima u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta

 

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je sudjelovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je Trump te je, osim Rusiji, na potpori zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku.

 

No za preživjele borce Bagdadijevog kalifata i članove njihovih obitelji, koji se sada nalaze u detencijskim centrima na sjeveru Sirije ili su vraćeni u neke od svojih država, poput Kosova i BiH, ali ne i, primjerice, Velike Britanije, način na koji je umro i Trumpov prezir ne znače puno. Kao i za ostale pristaše i sljedbenike ove radikalne ideologije inspirirane šerijatskim pravom i državom ustrojenom prema uzoru na sedmo stoljeće, koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta.

 

I dok je IS naposljetku na terenu poražen, zahvaljujući uvelike i kurdskim borcima u Siriji, stručnjaci za sigurnost smatraju da ta skupina kroz tajne operacije i iznenadne, brze napade i dalje predstavlja prijetnju.

 

Vjeruje se da IS diljem svijeta ima svoje ćelije i "spavače", dok neki borci operiraju iz zakutaka sirijske pustinje i iračkih gradova. Prema UN-ovim procjenama, IS još uvijek kontrolira između 14.000 i 18.000 boraca u Iraku i Siriji. A u zemljama poput Afganistana, Egipta, Libije, u jugoistočnoj Aziji i Zapadnoj Africi te u manjoj mjeri Somaliji, Jemenu i Sahelu nalaze se ćelije spavača IS-a. Tako je samo tijekom prošle godine IS preuzeo odgovornost za 316 napada u Afganistanu, 181 u Egiptu, 73 u Somaliji, 44 u Nigeriji, 41 u Jemenu i 27 na Filipinima.

 

ISIS je iskoristio prazan prostor nakon američke invazije na Irak 2003. godine, kojom je vladajuća klasa Sunita istjerana sa svojih položaja u Iraku. Ova radikalna organizacija pozicionirala se kao borac za obespravljenost Sunita, spremna da vrati staru slavu i obnovi islamsko učenje. U središtu njihovog djelovanja bio je osjećaj nepravde prema Sunitima, koji se prelio i na druge države u kojima oni žive - Libanon gdje je 2005. godine ubijen bivši premijer Rafik Hariri te Siriju gdje se anti-Assadova opozicija uglavnom regrutirala iz sunitskog stanovništva.

 

Pod Bagdadijevim vodstvom Islamska država, koja je u jednom trenutku kontrolirala velika područja Iraka i Sirije, provodila je jezive napade na vjerske manjine te napade na pet kontinenata u ime ekstremno fanatične interpretacije islama.

 

Kada je u ožujku ove godine osvojen sirijski grad Baghuz, posljednje uporište Bagdadijevih boraca, označen je prestanak postojanja ovog samoprozvanog kalifata, kako u teritorijalnom tako i u simboličkom smislu.

 

Nakon ovog poraza Bagdadi se prvi put nakon pet godina pojavio u javnosti, i to na videosnimci, komentirajući aktualne događaje, među kojima i uskršnji napad u Šri Lanci, za koji je IS preuzeo odgovornost, čime je želio pokazati da su njegovi sljedbenici i dalje vođeni idejama kalifata, premda nemaju više teritorija.

 

No nakon pada Baghuza deseci tisuća ISIS-ovih boraca morali su napustiti grad, a većina ih je bila posramljena i potučena. A neki i prkosni, piše The Guardian. Od tada ih se većina nalazi u detencijskim centrima na istoku Sirije i iračkim zatvorima. Njihova sudbina je neizvjesna, baš kao i teritoriji koje su kontrolirali. Pitanje što s njima ostaje i dalje neriješeno. Tek su neke zemlje poput BiH i Kosova primile nazad svoje borce i članove njihovih obitelji, dok su velike sile poput Velike Britanije u velikoj mjeri to odbijale učiniti.

 

I dok Trump točno tvrdi da ISIS više ne kontrolira ni jedan dio teritorija, posljednjih mjeseci pojavljuju se jasni znakovi da se njihove ćelije ponovno okupljaju. Sigurnost na istoku Sirije i dalje je neizvjesna, baš kao i politička stabilnost. A odluka SAD-a da napusti Kurde koji su se borili na njegovoj strani neće donijeti stabilnost na ovom labilnom području, gdje mogućnost osvete IS-a ostaje čak i nakon njihovog poraza. 

 

I premda je samoprozvani kalifat uništen, vjeruje se kako su se njegovi borci i pristaše pritajili u središnjoj Siriji i Iraku, gdje još uvijek izvode napade, pisao je nakon pada samoprozvanog kalifata CNN dodajući kako će trebati desetljeća da rane i ožiljci nastali nakon dugogodišnjeg i iscrpljujućeg rata zacijele.

 

Budućnost ISIL-a više ovisi o situaciji u Siriji nego o Bagdadijevom nasljedniku...

 

Index.hr/CNN/BBC

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio