Hrvatsko iseljeništvo kući poslalo 17,8 milijardi kuna

Datum objave: 07.11.2019   Broj čitanja: 360
Rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama EU bila je glavna tema ovogodišnje konferencije hrvatskih gospodarstvenika iz Njemačkoj održane u Düsseldorfu, u organizaciji poslovnog udruženja INGRA-DET kojeg vodi direktor Zoran Andročec.
Hrvatsko iseljeništvo kući poslalo 17,8 milijardi kuna

 

Među brojnim gostima bio je i demograf Stjepan Šterc.

 

-Prije nekoliko dana je objavljen podatak da je hrvatsko iseljeništvo u financijski sustav Hrvatske prošle godine uputilo 17,8 milijardi kuna doznake koje se šalju obiteljima u Hrvatskoj za gradnju kuće, za kupnju aparata, školovanje djece… A to je više nego što je visina stranih investicija u Hrvatskoj. Tome treba dodati još i iznos od 850 milijuna kuna kojeg, prema podatku Svjetske banka, Hrvati koji žive i rade izvan Hrvatske u gotovini unesu u Hrvatsku kada dođu na godišnji odmor, rekao je Šterc.

 

-U sljedećih deset godina preko 200 milijardi njihova novca će ući u Hrvatsku, a to čuva socijalni mir i to može biti model po kojem se između ostalog Hrvatska sutra razvija. Moj je stav da je hrvatsko iseljeništvo temelj ukupnog demografskog i svakog drugog razvoja Hrvatske, kazao je Šterc.

 

Fenix magazin

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio