SPLIT: Osobe sa invaliditetom proizvode zaštitne maske koje se mogu prati

Datum objave: 14.03.2020   Broj čitanja: 604
Splitska Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES jutros je počela proizvoditi zaštitne maske za lice.
SPLIT: Osobe sa invaliditetom proizvode zaštitne maske koje se mogu prati

 

Potražnja je velika. Prije početka proizvodnje naručeno je više od 10.000 komada. U DES-u šivanje maski planiraju staviti u stalnu proizvodnju.

 

Izrađivat će se bijele, zelene i modre maske. Pamučne su, višekratne, perive - provjereno najmanje 50 puta.

 

- Napravili smo proizvod koji je periv u perilici na 95°C (bijele, op.a.) i na od 65°C do 95°C (u boji, op.a.). Išli smo na neke osnovne boje tako da onako to bude sve skupa zgodno, materijal je 100% pamuk, šta je isto strašno bitno i mislim da se one više puta koriste i da su izdržljive. Cijeli pogon DES-ove konfekcije prekinuo je sve druge poslove zbog šivanja maski. Gospođi Heleni treba pet minuta za jednu, objasnila je voditeljica PJ konfekcije DES-a Mia Perdić Lukačević.

 

 

- Nadamo se da neće doći do tolike potrebe, da će ostati negdje u skladištu i da neće nikome trebati, To radimo u toj želji, optimistična je radnica DES-a Helena Bosančić.

 

- I mi smo u ovim nesretnim okolnostima zapravo sad promislili da bi maska mogla postati naš, uz zastave, jedan od strateških proizvoda. Danas do 11 sati smo imali narudžbe za 12.000 komada, a dnevno možemo napraviti 2000-2500, rekla je ravnateljica DES-a Edita Maretić Dimlić.

 

Prvih 500 komada prodavat će se u županijskim ljekarnama. Proizvodna je cijena desetak kuna. Nestašica zaštitnih maski, koje su uvožene iz Kine, i ova brza reakcija DES-ovaca upozorava i na problem zamrle tekstilne industrije u nas, te općenito - važnost proizvodnje u Hrvatskoj.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio