Đumbir, limun i češnjak na cijeni u Rusiji

Datum objave: 06.04.2020   Broj čitanja: 424
Skočila je i potražnja za medom - tijekom 10 dana za 19 posto, uz istovremeni rast cijene za devet posto.
Đumbir, limun i češnjak na cijeni u Rusiji


Potražnja za đumbirom, limunom, češnjakom, lukom i medom u Rusiji je koncem ožujka i početkom travnja skočila na valu epidemije koronavirusa i tradicionalnog uvjerenja u njihovo blagotvorno djelovanje na gotovo sve bolesti, donose Ria Novosti.

 

Prodaja đumbira je od 23. ožujka do 2. travnja porasla za 136 posto, a iznos prosječnog računa za tu namirnicu povećan je u odnosu na prošlu godinu za 71 posto.

 

Potražnja za limunom istovremeno je porasla za 54 posto, a iznos prosječnog računa povećan je za 49 posto.

 

Prodaja luka porasla je za šest posto pri čemu je prosječni račun iznosio ostao na razini iz prošle godine.

 

"Mislim da je ovo privremeni rast cijena, uslijed nagađanja da te namirnice pomažu u borbi protiv koronavirusa", komentirao je direktor nacionalne unije proizvođača voća i povrća Mihail Gluškov.

 

Prema njegovim riječima, češnjak uvezen iz Kine poskupio je zbog valutnih kretanja te u veleprodaji košta oko 500 rubalja po kilogramu, ali đumbir i limun poskupjeli su znatno više: početkom ožujka limun je koštao 75 rubalja po kilogramu, a sada 400 rubalja dok je đumbir s 250 poskupio na 1.500 do 2.500 rubalja.

 

Korijen đumbira mnogi Rusi smatraju profilaktičkim i terapijskim sredstvom, za češnjak se smatra da jača imunosni sustav, a limun je na glasu kao spremište velike količine vitamina C.

 

Skočila je i potražnja za medom - tijekom 10 dana za 19 posto, uz istovremeni rast cijene za devet posto.

 

Gluškov smatra da se Rusija neće suočiti s nestašicom češnjaka, unatoč tome što domaća proizvodnja pokriva osam do deset posto potreba, a ostatak se uvozi iz Kine.

 

Rusija, kao i ostatak svijeta ovisi o Kini kada je riječ o češnjaku, dodaje Gluškov. Objašnjava da je jedna od prepreka masovnije proizvodnje puno ručnog rada, što u Kini nije problem jer je tamo proizvodnja češnjaka dio programa zapošljavanja koji je u selima pokrenut prije desetak godina.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio