Ako BiH ne dobije 330 milijuna KM kredita pomoći Novalić će biti odgovoran za to

Datum objave: 10.04.2020   Broj čitanja: 381
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade FBIH u tehničkom mandatu Fadila Novalića i u vezi s tim dao je sljedeću izjavu:
Ako BiH ne dobije 330 milijuna KM kredita pomoći Novalić će biti odgovoran za to


Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenarij za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca. Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva, nego je i opasna! Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 milijuna eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život.

 

Novalić je naveo neke, samo njemu poznate podatke, da HDZ zahtjeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa, uključujući članove Fiskalnog vijeća i predstavnike 10 županija. Nitko nije tražio da predstavnici županija stave svoj potpis na to pismo, jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da kompliciramo stvari izvaninstitucionalnim djelovanjem. Dobro je poznato da Fiskalno vijeće BiH odlučuje o aranžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalno vijeće izjasnilo o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 milijuna eura, a sada je 330 milijuna i korigirani su neki dijelovi u tom tekstu. Sasvim je normalno da se sazove sjednica Fiskalnog vijeća da se izjasnimo o novom testu i novom iznosu zaduženja, pa to je kredit, to nije nikakv poklon pa da se tek tako odlučuje! I to vrlo dobro zna gospodin Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i tko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog vijeća, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana.

 

Za ovo što se danas desilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodan za kvorum, odlučivanje i glasovanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa.

 

Pozivam gospodina Novalića da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu Federacije BiH koja se sastoji od deset županija i koje imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na koncu i ljudsko pravo da se spašavaju od virusa i prirodne nesreće.

 

Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument, jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima. Svakoga tko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine. Tada sam bio predjsedtelj Vijeća ministara i novac koji je tada osiguiran za pomoć poplavljenim domaćinstvim podjeljen je tako, da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko Distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave, jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj općini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice. Ovo jeste težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sustav, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fiskalno vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi biti odgovoran za gubitak 330 milijuna KM kredita pomoći za BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio