Analiza s Harvarda: Temperature iznad 25 stupnjeva smanjuju rizik od širenja koronavirusa

Datum objave: 17.05.2020   Broj čitanja: 251
Profesor biokemije i molekularne biologije Gordan Lauc podijelio je na svom Facebook profilu Harvardovu analizu o koronavirusu, odnosno utjecaju vremena na njegovo širenje, u ovom slučaju porasta temperature.
Analiza s Harvarda: Temperature iznad 25 stupnjeva smanjuju rizik od širenja koronavirusa

 

Tim s Harvarda skupio je podatke o infekciji Covid-19 i vremenskoj prognozi, te analizirao utjecaj vremena na prijenos virusa na 3739 globalnih lokacija od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2021. godine. Njihov zaključak je da temperature iznad 25 stupnjeva smanjuju rizik od širenja virusa. Nažalost, to ne znači da će epidemija nestati tijekom ljeta, nego da će oslabjeti, ali da će broj zaraženih najesen ponovno porasti.

 

Lauc je istaknuo da je analiza širenja virusa na 3739 lokacija po svijetu potvrdila pretpostavku o njegovoj sezonalnosti.

 

"Vrijeme nije naravno jedini čimbenik tako da se ne treba baš potpuno opustiti i vratiti na staro, no ova vijest budi nadu da opuštanje mjera koje se sada događa neće dovesti do novog vala pandemije. To vjerojatno isto znači da bismo što prije trebali otvoriti škole i omogućiti djeci da imaju normalan kraj školske godine. Za one koji po medijima viču da su stroge mjere bile pogrešne, ovo je loša vijest, jer potvrđuje da bismo bez odlučnih mjera u ožujku imali jako eksponencijalni rast zaraženih i puno mrtvih i bolesnih u Hrvatskoj. Ovo je loša vijest i za one koji se zalažu za zadržavanje ili ponovno uvođenje strogih mjera, jer pokazuje da su u ovo doba godine dovoljne i vrlo blage mjere opreza", napisao je Lauc.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio