Ljubušaku ispunjena zadnja želja! Došao umrijeti kući, nakon tri godine rada u Njemačkoj

Datum objave: 24.05.2020   Broj čitanja: 2996
Hrvat Ilija E. (59) došao je kao radnik u Njemačku prije tri godine, sasvim sam. Nakon što je teško obolio, imao je samo jednu želju. Vratiti se kući. To mu se u početku činilo nemogućim jer se teško putovalo zbog pandemije. No pomogli su mu dobri ljudi.
Ljubušaku ispunjena zadnja želja! Došao umrijeti kući, nakon tri godine rada u Njemačkoj

 

Ilija je završio u hospiciju u njemačkom gradu Kemptenu. Primili su ga u zadnjem stadiju bolesti.

 

- Ovdje nije imao rođake niti ikoga tko bi ga mogao posjećivati u hospiciju. Tražili smo za njega službenu njegovateljicu. Teško smo se s njim sporazumijevali jer je loše govorio njemački - rekla je Susanne Hofmann, voditeljica hospicija te dodaje kako je u zadnjem stadiju bolesti vrlo važno da bolesnik može izraziti svoje misli, osjećaje i želje. Srećom, pomogli su im Hrvatica koja radi u hospiciju te svećenik Matijas Farkaš koji su bili prevoditelji. Svećenik je Iliju posjetio u hospiciju, a kasnije su nekoliko puta razgovarali telefonom jer su posjeti u bolnicama bili zabranjeni zbog korona virusa. 

 

- Uspjeli smo saznati kako se gospodin želi vratiti kući, vidjeti obitelj i rođake te tamo umrijeti - kaže Susanne Hofmann. No to se u doba pandemije činilo nemogućim.Onda je u pomoć priskočio, šef hospicija Alexander Schwägerl koji je i voditelj Crvenog križa Oberallgäu. On je rekao kako vozila Crvenog križa smiju prelaziti granice. Nakon toga je sve išlo puno brže. Iz hospicija su nazvali Generalni konzulat u Münchenu i dobili su informaciju kako se Ilija bez problema može vratiti kući. 

 

Dvojica vozača Crvenog križa (BRK) Oberallgäu određeni su da kao klasificirano medicinsko osoblje kako i mogli odvesti Iliju, ali se i vratiti u Njemačku. Ilija je na put krenuo 24. travnja. Žena koju su dodijelili da mu bude skrbnica spakirala je Ilijine stvari te je za njega i dvojicu vozača pripremila veliki paket s hranom. Putovanje do Dubrovnika dugo 1200 km je trajalo oko 18 sati. Vozači Helmut Klaus i Philipp Hübler kažu da nije bilo nikakvih problema. Zbog korone i zabrane putovanja na cestama nije bilo puno vozila.

 

Na granici s Hrvatskom čekali sat i pol

 

- Iako je situacija gospodina Ilije bila jako teška, često smo se šalili. Gospodin Ilija je sjedio kako bi promatrao krajolik, iako je imao mogućnost da leži - kažu vozači. Granice su prošli bez problema jer su imali pismenu izjavu Generalnog konzulata. 

- Na granici s Hrvatskom morali smo čekati sat i pol kako bi dobili dokumente potrebne za ulazak u zemlju, no to se isplatilo jer smo dalje bez problema prošli policijske kontrole - kažu vozači. Ilija je u Dubrovniku kratko vidio sestru, a nakon toga je morao u dvotjednu karantenu. 

 

- Gospodin Ilija je bio jako sretan što se vratio kući i mi smo sretni što smo mogli pomoći - kaže vozač Klaus. 

 

- Iako ova priča ima tragičnu pozadinu, sretni smo što se toliko ljudi uključilo kako bi pomoglo - kaže Susanne Hofmann. Dodaje kako se nada da je gospodin Ilija dobro podnio dva tjedna karantene i da je opet mogao vidjeti svoju obitelj, piše All-in.de. 

 

Ilija je rodom iz Ljubuškog

 

Na Facebook stranici HKM Kempten-Allgäu piše kako je riječ o Iliji E. koji je porijeklom iz Ljubuškog. Radio je tri godine za poljsku građevinsku firmu. Obolio je od tumora na mozgu. Doživio je moždani udar i morao je na operaciju. U Dubrovniku se sastao sa sestrom koja tamo živi, a u međuvremenu je premješten iz Dubrovnika u Ljubuški u posebnu ustanovu. Prema podacima od 22. svibnja Iliji se stanje nažalost sve više pogoršavalo.

 

24sata.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • <325.05.2020 11:42 sati
    <3
  • ...24.05.2020 17:07 sati
    Nije BRK nego DRK - Deutsches Rotes Kreuz
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio