Potres digao Petrinju 12 centimetara, Glinske Poljane propale 7 centimetara

Datum objave: 01.01.2021   Broj čitanja: 392
Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vuklanologiju (INGV) napravio je analizu deformacije tla koje su nastale nakon razornog potresa koji je u utorak pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela.
Potres digao Petrinju 12 centimetara, Glinske Poljane propale 7 centimetara

 

Znanstvenici su za analizu koristili satelitske snimke radara sa sintetičkom aperturom (SAR) s platforme satelita Sentinel-1. Riječ je o satelitima Europske svemirske agencije koji bi u Zemljinoj orbiti trebali pratiti promjene na površini.

Da je potres bio toliko jak i razoran, najbolje govori činjenica da je površina tla nekih od sela porasla i snizila se za nekoliko centimetara. Profesor na Hrvatskom vojnom učilištu, Mladen Viher, napravio je analizu amplitude pomaka i izračunao da ona na površini iznosi približno 20 centimetara. To znači da se šire područje grada Petrinje izdignulo za više od 12 centimetara, dok je tlo s druge strane rasjeda oko Glinskih Poljana, propalo za oko 7 centimetara.

Tijekom svoje analize znanstvenici su uspjeli usporediti i snimke petrinjskog područja napravljene 24. i 30. prosinca kako bi procijenili deformacije izazvane na površini te izradili interferogram koji prikazuje kako su se širili potresni valovi nakon razornog potresa. Karta interferograma pokazuje veliko površinsko pomicanje te je iz nje moguće iščitati koliko se zapravo tlo na područjima pogođenima potresom pomaknulo te kolika se energija oslobodila.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio