Samo jedna tvrtka u igri za Ledo, Ledo Čitluk i Frikom

Datum objave: 11.01.2021   Broj čitanja: 620
Fortenova grupa ušla je u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad Foods o prodaji biznisa zamrznute hrane, objavili su u ponedjeljak, a očekuju da bi do kraja ožujka pregovori mogli biti uspješno okončani te sama transakcija zaključena tijekom ljeta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora.
Samo jedna tvrtka u igri za Ledo, Ledo Čitluk i Frikom

 

Iznos obvezujuće ponude koji je sada "na stolu" nije objavljen, ali već se prošle jeseni u medijima kalkuliralo da je u pitanju potencijalna transakcija desetljeća te da bi ciljana valuacija Leda mogla biti oko 600 milijuna eura, odnosno između 10 i 12 puta EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), kada su u zagrebačko sjedište Fortenove pristizale neobvezujuće ponude zainteresiranih kompanija. U investicijskim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, sudjelovalo je prošle godine nekoliko kompanija, norveška Orkla te češko-slovački konzorcij investicijskih fondova, a Nomad Foods je na kraju izabran za pregovore. U prethodnoj fazi testiranja tržišta bilo je zainteresiranih i domaćih kompanija, poput Atlantic Grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne te je sada izvjesno da će dio Fortenovina biznisa naći kupca u inozemstvu. Do sada se, ocjenjuje u priopćenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Foods pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

"Nomad Foods je kompanija s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi. Ima još, naravno, jako puno posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što postignemo konačan dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspjeti", izjava je Jamesa Pearsona, izvršnog direktora za financije Fortenova grupe objavljena u priopćenju, prenosi novac.jutarnji.hr.

U pitanju je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se predstavlja kao vodeća na europskom tržištu smrznute hrane gdje drži udjel od oko 15 posto, a u svom portfelju trenutno uopće nema sladolede te bi Ledovi sladoledi preko distributivnog lanca Nomad Foods očito mogli ući na nova tržišta. Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Foods, objavili su iz te kompanije u ponedjeljak, koja kombinira jaki organski rast svojih temeljnih biznisa i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Europi. Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova europska tržišta dok istodobno stvara temelj za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Europi.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio