Prva hrvatska opera u BiH "Diva Grabovčeva" u Lisinskom
Datum objave: 19.03.2017   Broj čitanja: 436
U Zagrebu 25.ožujka u 20 sati biti će održana premijerna izvedba prve hrvatske opere u BiH “Diva Grabovčeva”.
Prva hrvatska opera u BiH

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”  u Zagrebu 25.ožujka u 20 sati biti će održana premijerna izvedba prve hrvatske opere u BiH “Diva Grabovčeva”. 

 

Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik,  Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će dirigent Mladen Tarbuk.

 

Glazbeno-scensko djelo, opera DIVA, istinita je priča iz povijesti hrvatskoga katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva, Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, istiniti je povijesni događaj o žrtvi mlade djevojke koja je i po cijenu vlastitoga života sačuvala svoju čast, svoju vjeru i narodni identitet. Libreto opere oslonjen je na povijesni događaj, a glazba na etnoslog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini, prenosi Blidinje.net.

 

Opera je praizvedena 15. ožujka 2016. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a sada je krenula prema Zagrebu, metropoli matične domovine. Opera DIVA želi svoju priču ispričati vama, dragi prijatelji, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na Blagovijest, 25. ožujka 2017., samo godinu dana nakon praizvedbe u Mostaru.

 

Uvjereni smo da ćete pohrliti u Dvoranu Lisinski čuti i doživjeti nešto što će vas ispuniti ponosom i dati vam razloga da budete sretni što ste Hrvati i katolici s tog ozemlja na kojem se Diva rodila, odrasla i kao mlada djevojka dala svojem rodu i svijetu svjedočanstvo iskrene moralne i ljudske vrijednosti.

 

Ono što će vas također učiniti posebno sretnim - to su zborovi, stotinu i deset pjevača Akademskoga zbora Pro musica i Akademskoga zbora Sveučilišta u Mostaru, koji interpretiraju operu i nose solističke dionice, a redom studiraju na Sveučilištu u Mostaru. Opera DIVA u Mostaru je tri večeri punila veliku dvoranu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Ljudi su bili ganuti i o tomu dugo pričali, priopćeno je iz Lisinskog. 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio