Stručnjaci složni: Virus će postati endemski i ostat će među nama

Datum objave: 04.03.2021   Broj čitanja: 320
Od početka pandemije koronavirusa mijenjali su se stavovi znanstvenika o virusu. Vrlo su oprezni u procjenama kada će pandemija završiti i na koji način. Mišljenja su da će virus o(p)stati u populaciji.
Stručnjaci složni: Virus će postati endemski i ostat će među nama

 

Projekcije o pandemiji stručnjaka za zarazne bolesti sa Sveučilišta Washington Chrisa Murraya se uvažavaju širom svijeta. Njegovo mišljenje o tijeku pandemije se promijenilo.

Prvobitno je očekivao da će učinkovite cjepiva u kombinaciji s ranije zaraženim osobama značiti stvaranje kolektivnog imuniteta. Međutim, prošlomjesečni rezultati ispitivanja cjepiva u Južnoj Africi ne samo da su pokazali rapidno širenje sojeva virusa koji bi mogli smanjiti efektivnost cjepiva, već i to da bi mogli ugroziti one koji imaju prirodni imunitet stečen zarazom.

Trenutno je posvećen izučavanju novih sojeva koronavirusa i njihove sposobnosti da izbjegnu utjecaj prirodnog imuniteta.

Znanstvenici, njih 18 s kojima je Reuters razgovarao imaju jedinstven stav. Nakon što je krajem prošle godine objavljeno da su dva cjepiva 95 posto efikasna, mnogi od njih su se nadali da će to značiti obuzdavanje virusa, slično kao što su se obuzdale ospice.

No, poručili su da su saznanja o sojevima iz Južne Afrike i Brazila smanjila optimizam. Sada vjeruju da će koronavirus biti endemski virus koji će kontinuirano cirkulirati među ljudima, te da će nastaviti stvarati zdravstvene probleme.

Njihova preporuka je da se i dalje poštuju epidemiološke mjere.

To preporučuje i Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Ali, neki znanstvenic ipak smatraju da je moguć pozitivniji ishod pandemije. Cjepiva, koja su napravljene iznimno brzo, preveniraju mogućnost hospitalizacije i smrt, pa čak i u slučaju zaraze novim sojevima.

Sada se nastoji postići da cjepiva budu što djelotvornija protiv različitih sojeva. S druge strane, znanstvenici su podsjetili da se još mnogo mora naučiti o sposobnosti imunološkog sustava da se bori protiv virusa.

Od početka ove godine broj zaraženih koronavirusom je smanjen širom svijeta. Kod onih koji su cijepljeni simptomi zaraze su blaži i smanjio se broj hospitaliziranih.

Znanstvena mišljenja su utjecala na predikcije vlasti o tome kada će pandemija okončati. Pa tako američka vlast pretpostavlja da bi se povratak u normalan život mogao dogoditi krajem ljeta ili do Božića odnosno do ožujka iduće godine.

Čelnik programa za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan smatra da će virus postati endemski i da neće, kako je rekao, nigdje otići. 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio