Svi dobici igara na sreću u FBiH bit će oporezovani
Datum objave: 20.04.2017   Broj čitanja: 366
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pojasnio je i što predviđaju novi modeli zakonskih rješenja o igrama na sreću koji će biti po uzoru na rješenja u Hrvatskoj.
Svi dobici igara na sreću u FBiH bit će oporezovani

Novim zakonskim rješenjima iz oblasti igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine koja će uskoro biti usvojena bit će oporezovani svi dobici, rekao je u intervjuu za agenciju Anadoliju Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Radi se, istaknuo je, o novim zakonskim rješenjima prepisanim po modelu koje primjenjuje Hrvatska kao susjed BiH, kao članica Europske unije, a ne onim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću FBiH koje je usvoji Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

 

Ranije predložena zakonska rješenja su, navodi Mušić, usvojena na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali u Domu naroda Parlamenta FBiH su vraćena u nacrt s namjerom da Vlada ponovno napravi izmjene i provede određenu raspravu.

 

"Nakon određenih dogovora prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od europskih zemalja. Takva jedna forma zakona je obrađena u Vladi, dostavljena Parlamentu FBiH i po proceduri Dom naroda Parlamenta FBiH bi vrlo skoro trebao staviti to na dnevni red. Nakon razmatranja na Domu naroda Parlamenta FBiH i usvajanja u tom domu, Zastupnički dom Parlamenta FBiH bi trebao isti takav tekst ponovo da razmatra i usvoji. Mislim da će se u značajnoj mjeri popraviti taj jedan društveni defekt koji imamo, a koji je ustvari prouzrokovan postojećim zakonom. On je u vrijeme svog donošenja vjerojatno imao i jednu vrstu, da kažem, negativnog lobiranja da se dođe do ovakvog oblika zakona kojeg sada imamo", rekao je Mušić.

 

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pojasnio je i što predviđaju novi modeli zakonskih rješenja o igrama na sreću koji će biti po uzoru na rješenja u Hrvatskoj.

 

"Taj zakon prije svega donosi da se oporezuje sve. Jednostavno neće postojati niti jedna vrsta igranja, kao što je sada slučaj da recimo da su dobici do 100 KM, koji su masovni dobici, a nisu od države popraćeni na najbolji način i nisu oporezovani. Time će se praktično sve vrste igara uvesti u sustav. One su već u sustavu, u softveru naše Poreske uprave FBiH koja ima jedan vrlo precizan pregled što se događa u registriranim prostorima za igre na sreću", kaže Mušić.

 

S druge strane, naglašava, povećanje određenih stopa tih poreza će u najvećoj mjeri uticati na porast prihoda lokalnih zajednica gdje se to igranje vrši što je i logično. Jedan manji dio prihoda, navodi, će biti usmjeren prema kantonima, a otprilike isti iznos bit će usmjeren i prema FBiH.

 

"Tako da ukupan taj sustav bi sa sadašnjih nekih 30-ak milijuna KM koliko se u oporezivanju ukupno prikupi trebao biti po novom modelu preslikanom iz Hrvatske povećan za negdje tri do četiri puta", ističe Mušić.

 

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio