Nova 'inovacija' Amazona: Plaća ovisi od zdravlja zaposlenika
Datum objave: 21.04.2017   Broj čitanja: 201
Amazon je ponovno izazvao nezadovoljstvo zaposlenih uvođenjem kontroverzne prakse nagrađivanja prisutnosti zaposlenika u njemačkim trgovinama.
Nova 'inovacija' Amazona: Plaća ovisi od zdravlja zaposlenika

Njemački zakon dopušta radnicima da primaju punu plaću, čak i za vrijeme bolovanja, a liječničko uvjerenje trebaju podnijeti tek nakon tri dana odsustva. To očito nije mirisalo američkom internetskom divu, koji doma koristi drugačiju praksu, pa je problem odlučio riješiti na nekonvencionalan način.

 

Zaposlenim u nekim njemačkim trgovinama počeo je isplaćivati posebne nagrade između 6 i 10 posto mjesečne plaće, ako imaju manji broj bolovanja, piše Indikator.ba.

 

Takve nagrade se na prvi pogled ne čini spornim, ali trik je u tome što se ne odnose samo na odsustvo pojedinca, nego cijelog kolektiva.

 

U poduzeću su odluku opravdavali željom da na radnim mjestima potaknu kulturu pažnje na dobrobit i sigurnost zaposlenika. Oni kažu da žele mjerom smanjiti broj ozljeda, posebno onih koji mogu nastati iz nemarnog odnosa prema sigurnosti zaposlenika i nesreća koje iz toga proizilaze.

 

Predstavnici Sindikata radnika u mjeri prije svega vide pokušaj stvaranja negativne atmosfere među zaposlenima, koji će zbog želje za višim bonusima pritiskati zaposlenike da dolaze na posao čak i kada su bolesni.

 

Sindikati se zbog toga ovoj neobičnoj praksi u potpunosti protive, a moguće je da će tražiti zaštitu na sudu.

 

U Amazonovim trgovinama u Njemačkoj radi oko 12 tisuća ljudi.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio