Inovativnim kompanijama iz BiH uskoro dostupna sredstva Challenge fonda
Datum objave: 21.04.2017   Broj čitanja: 267
Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program.
Inovativnim kompanijama iz BiH uskoro dostupna sredstva Challenge fonda

Implementatori C2C programa su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini, kao i suradnje Švedske i Bosne i Hercegovine.

 

U Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje se ne mogu realizirati zbog nedostatka disperzije kapitala. S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, Sida je prepoznala potrebe za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama i razvoju biznisa i podržala uspostavljanje Challenge programa u Bosni i Hercegovini, prenosi Manager.ba.

 

Ukupna sredstva Challenge to Change programa su 30 milijuna švedskih kruna, oko 3,2 milijuna eura. C2C će biti dostupan mikro, malim i srednjim poduzećima iz cijele BiH, ali i Švedske, kao i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterije moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 eura, što predstavlja 50% ukupne investicije. Objava prvog javnog poziva predviđena je za kraj travnja ove godine.

 

Postoji značajna bh.dijaspora u Švedskoj, s velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, tako da će kroz C2C program biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.

 

Nadamo se da će C2C program doprinijeti povećanju broja zaposlenih, sudjelovanju žena u ekonomskom razvoju, kao i sveukupnom ekonomskom rastu.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio