Šimić i Šimićevi susreti su kulturni identitet Gruđana! Najstarija manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva
Datum objave: 21.04.2017   Broj čitanja: 589
Program 54. Šimićevih susreta 2017. počinje u subotu 29. travnja u Drinovcima.
 Šimić i Šimićevi susreti su kulturni identitet Gruđana! Najstarija manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva

Organizacijski odbor Šimićevih susreta održao je sastanak početkom 54. Šimićevih susreta koji se održavaju u Šimićevim rodnim Drinovcima, općina Grude, u središtu Gruda, zatim u Širokom Brijegu, Mostaru, Vinkovcima i Zagrebu, u svim mjestima u kojima je Šimić živio i djelovao za svog kratkog, ali bogatog života.

 

Sastanak je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta. - Šimićevi susreti su najstarija i najdugovječnija kulturna manifestacija kod Hrvata, uz Goranovo proljeće. Ono što smo zadržali i ove godine i što je postalo tradicija, je to da se od rodnog mjesta Antuna Branka Šimića do središta Gruda, zatim preko Širokog Brijega, Mostara pa sve do Vinkovaca i Zagreba održavaju Šimićevi susreti. Gostovanje Šimićevih susreta će se održati svugdje gdje je naš književnik živio i radio. U Grudama nemamo većeg kulturnog događaja od ovog. Antun Branko Šimić i Šimićevi susreti su kulturni identitet Gruđana, kazao je predsjednik OO-a Šimićevih susreta, grudski načelnik Grizelj koji je istaknuo i visoko pokroviteljstvo manifestacije od strane predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a, te hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

 

Nazočnima se zatim obratio zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora i predsjednik Matice hrvatske Grude Mario Bušić. - Program 54. Šimićevih susreta 2017. počinje u subotu 29. travnja u Drinovcima. U dvorani Osnovne škole u 20 sati upriličit će se svečano otvaranje Šimićevih susreta, a nakon toga uslijedit će predstavljanje knjige pjesama posvećenih A. B. Šimiću „Šimićevska preobraženja“ (priređivač: Mladen Vuković). Recitator: glumac Robert Pehar, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Lucija Zovko. U utorak, 2. svibnja u kinodvorani Grude održati će se kazalištna hit predstava autora Mate Matišića pod nazivom "Gastarbajterski Božić, u izvedbi glumačke družine Histrion, sa Zlatom Vitezom, Joškom Ševom i Anicom Dobrić. U srijedu 3. svibnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u 12.00 sati održati će se Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom profesorice Tine Laco, autora Ivana Volića.

 

Istoga dana Franjevačka galerija na Širokom Brijegu, u 19 sati, domaćin je predstavljanja knjige “Problem istine u filozofiji Martina Heideggera”, autora dr. sc. fra Krune Pandžića (u nakladi Synopsis Sarajevo-Zagreb). Biti će otvorena i izložba Joza Mataković, slikar slavonske ravni, retrospektiva. U glazbenom programu nastupa Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg pod ravnanjem prof. Marije Čolak.

 

Nakon toga, u četvrtak 4. svibnja održati će se Večer Matice hrvatske u povodu 175. obljetnice utemeljenja, u kinodvorani Grude, s početkom u 19.00 sati. Predstavit će se Stoljeća hrvatske književnosti, a nazočiti će akademik Tonko Maroević, gl.urednica Romana Horvat i dr. Damir Zorić.

 

Svečano zatvaranje manifestacije bit će u petak 5. svibnja 2017. godine. U 10 sati održati će se susret književnika s učenicima u osnovnim i Srednjoj školi općine Grude, zatim u 19 sati u župnoj crkvi u Drinovcima biti će služena sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, a u 20 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima biti će održana svečana Akademija u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću


Više fotografija pogledajte u našoj FOTOGALERIJI

 

Grude.com
Foto:Grude.com

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio