Uskrs s MH u Grudama: Anita Martinac predstavila svoja dva romana FOTO
Datum objave: 21.04.2017   Broj čitanja: 639
Povodom manifestacije Uskrs s Maticom koji tradicionalno organizira Ogranak Matice hrvatske u Grudama u ugodnom ambijentu Narodne knjižnice Grude upriličeno je predstavljanje dvaju izvrsnih romana Medaljon i Posljednji, autorice Anite Martinac.
Uskrs s MH u Grudama: Anita Martinac predstavila svoja dva romana FOTO

Romani progovaraju o sudbini stvarnih likova s prostora Hercegovine kroz romansiranu priču s konca Drugog svjetskog rata i poraća. Pisani su nakon dugogodišnjeg istraživanja i na temelju živih svjedočanstava preživjelih svjedoka.

 

Autorica Martinac je kroz moderiranje programa govorila o nastajanju romana i iskustvu koje je stekla surećući se s živim svjedocima vremena o kojem piše, te na prisan i prijateljski način približila tešku temu koju je romanima obradila. Uz prikaze o romanima koje su iznjeli fra Miljeko Stojić, književnik i vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i Ivan Zlopaša, publicist i umirovljeni pukovnik, publika je imala prigodu čuti mnoge istražene činjenice kao i samu važnot obrađivanja ove teme ne umanjujući ni najmanje književnu vrijednost ovih djela. Osebujnim opisima likova kao i literarnim izričajem autorica je oživjela prostor i vrijeme te se ovi romani čitaju na dah.

 

Čestitajući autorici na hrabrosti i ljubavi koju je uložila pišući o važnom djelu povijesti hrvatskog naroda u ime domačina zahvalio se Petar Majić istićući kako je na žalost vrlo malo književnih djela rađeno na ove teme, odnosno kako općenito danas imamo malo objavljenih romana u Hercegovini.

 

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici V. razreda Osnovne glazbene škole Grude Ana Pešorda i Stjepan Mikulić, iz klase nastavnika Zvonimira Pejića.

 

Inače, roman Medaljon proglašen je romanom godine za 2015. na portalu CROroman te je objavljen u dva izdanja. Bio je u najužem izboru za Šimićevu nagradu u 2016. godini a također dobitnik je druge nagrade „Fra Martin Nedić“. Roman Posljednji također je bio na vrhu top ljestvica čitanosti od kada je objavljen a ove godine je u konkurenciji za izbor Šimićeve nagrade.

 

Anita Martinac pozvana je kao gost na Šimićeve susrete 5.svibnja 2017. kojoj će prigodom sa ostalim članovima Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne posjetiti školu u Grudama te sudjelovati u kulturnom programu susreta.


Više fotografija pogledajte u našoj FOTGALERIJI

 

S.M./Grude.com
FOTO: Grude.com

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio