Dvadeset i četiri godine od kada su zagrljeni stradali sarajevski Romeo i Julija
Datum objave: 18.05.2017   Broj čitanja: 3038
Fotografija dvoje dvadesetpetogodišnjaka kako nepomično leže na Vrbanja mostu, koji je grad podijelio na dva dijela, obišla je cijeli svijet. Boško i Admira proglašeni su sarajevskim Romeom i Julijom, a danas se navršavaju 24 godine od njihove tragične smrti.
Dvadeset i četiri godine od kada su zagrljeni stradali sarajevski Romeo i Julija

 

Sarajevski Romeo i Julija ubijeni su 18. svibnja 1993. godine na Vrbanja mostu dok su zajedno pokušavali napustiti opkoljeni grad. Snajperski metak pogodio je Boška koji je izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog ubijenog momka, zagrlila ga i izdahnula.

 

Njihova zagrljena tijela sedam dana su stajala na mostu i nitko se nije usudio da ih skloni. Osmi dan Vojska RS-a je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu. Sahranjeni su na groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubojica nikada nije otkriven, piše Klix.ba.

 

Na mjestu gdje su ubijeni nema nikakvog obilježja ili spomena na dvoje mladih koji su simbol Sarajeva, suživota i iskrene ljubavi. 2013. godine sarajevski rock bend Zabranjeno pušenje snimio je album sa udarnom pjesmom "Boško i Admira".

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio