SPEKTAKL U MOSTARU: Marko Pipunić dobitnik nagrade "Večernjakov pečat" za osobu godine
Datum objave: 18.05.2017   Broj čitanja: 1328
Večernji list, zajedno sa svojim partnerima, organizirao je 16. po redu Večernjakov pečat, manifestaciju koja je u svijetu prepoznata po snažnim porukama mira i suživota, a koju su mnogi ocijenili najvažnijim društvenim događajem u Bosni i Hercegovini.
SPEKTAKL U MOSTARU: Marko Pipunić dobitnik nagrade

Osoba godine u Bosni i Hercegovini u tradicionalnom izboru „Večernjakov pečat“ je gospodarstvenik Marko Pipunić. Nagradu mu je na manifestaciji u mostarskoj „Kosači“ uručio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

Ovaj rođeni Modričanin je nakon odlaska u izbjeglištvo u Slavoniji pokrenuo biznis, a danas je vlasnik gotovo cijelog bivšeg Industrijsko poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane, te Tvornice ulja Čepin. Najveći je proizvođač svinja u Hrvatskoj, a u njegovim pogonima se godišnje proizvede 70 milijuna jaja.

 

Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, Pipunić nikada nije zaboravio Posavinu, zapošljava svoje sunarodnjake i nesebično im pomaže. Pipunić je član udruge „Prsten“, koju čine poduzetnici iz Bosanske Posavine. Bio je predsjednik te udruge od 2010. do 2012., a sada je među njenim vodećim ljudima, prenijela je Fena.

 

"Kad pogledam sve dobitnike prije mene stvarno ne znam čime sam ovu nagradu zaslužio. Zaista ne znam što u ovom trenutku reći. Kao dječak sam često želo praviti svijet boljim. Školujući sam otišao u Slavoniju, okolnosti su bile takve da sam se morao vratiti tamo gdje sam se školovao. Ostao sam u Hrvatskoj, ali iz mene nije otišla Bosna i Hercegovina. Ovo daje čast i važnost. Važnost ću pokušati vratiti kroz pomoć ljudima i stvarajući bolje uvjete za život. Mogu obećati da ćete imati svog Bosanca uz sebe i to je način na koji ja mogu zahvaliti za nagradu", rekao je Pipunić nakon što mu je uručena nagrada.

 

Uz glavnu nagradu za osobu godine, uručeno je još 14 nagrada i tri specijalna priznanja.

 

Večernjakov pečat u kategoriji Ponos BiH dodijeljen je u kategorijama humanost, pothvat godine i uspjeh godine.

 

Humanist godine je Ivo Soldo. Predsjednik udruge fra Mladen Hrkać koja je tisućama potrebitih omogućila smještaj i liječenje izvan BiH.

 

Večernjakov pečat za pothvat godine primio je Mustafa Mehić. Slijepi mladić osim što trči polumaratone, snimio je i svoju prvu pjesmu i postao primjer cijeloj zajednici.

 

Uspjeh godine ostvarili su supružnici Almasa i Đemal Memagić. Vlasnici poduzeća Alma Ras među najuspješnijim su gospodarstvenicima u BiH. Uz taj angažman Đemal je i načelnik Olova.

 

Posebno priznanje za doprinos neovisnom pravosuđu u BiH uručeno je predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu.

 

Za gospodarstvenika godine izabran je sarajevski hotelijer Rasim Bajrović, dok je za sportašicu godine izabrana državna rekorderka u plivanju Amina Kajtaz.

 

U kategoriji kultura, najboljom je proglašena direktorica Muzeja suvremene umjetnosti u RS-u Sarita Vujković.

 

Večernjakov pečat za međupolitčki dijalog otišao je u ruke Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, dok je lokalni lider Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.


"Svi se radujemo vraćanjem Povelje Kulina bana u BiH, u svoju domovinu. Dokument malih dimenzija i velikog značaja. Ona je dokaz da je BiH uvijek bilo i da će je biti. Za ovu nagradu su zaslužni svi članovi Vijeća ministara koji dvije godine rade na boljitku BiH. Ova nagrada je velika čast ,ali i obveza meni i mojim kolegama za nastavak rada do realizaciji ciljeva, a najvažniji je članstvo u EU", poručio je Zvizdić.

 

Nagradu u kategoriji „Naše gore list“ dobio je ministar državne imovine u Republici Hrvatskoj Goran Marić.

"Otišao sam prije 40 godina i velika mi je čast dobiti priznanje u svom kraju koji nosim u srcu, ovo priznanje doživljavam kao uzvraćanje ljubavi za ljubav", poručio je Marić.

 

Večernjakov pečat za znanstvenika godine dobio je Nihad Alihodžić, jedan od direktora Organizacije za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPWC) koja je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

 

Nagrađeni u kategoriji međureligijski dijalog je iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović.


"Razmišljam, 20 godina živim u BiH od toga 15 u Mostaru, ljudi su dobivali nagrade za velika djela, a ja sam ove godine radio samo svoj posao. Hvala vam što ste to prepoznali i sretan sam što sam žitelj ove prelijepe zemlje", rekao je Iguman Danilo Pavlović.

 

Dodijeljena su još dva posebna priznanja.

 

Pečat za životno djelo, doprinos u filmskoj industriji i promociju pozitivnih vrijednosti ovih prostora dodijeljen je poznatom holiwudskom glumcu Armandu Assanteu.

 

Posebno priznanje uručeno je i predstavniku SAD-a zaduženom za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee-u. Asante i Yee su poslali poruke, jer nisu mogli nazočiti manifetaciji u Mostaru.

 

Na Večernjakovom pečatu uručene su i priznanja nositeljima europskih vrijednosti. Osoba godine u Europi je šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak, europski lider i lobist za BiH je premijer Hrvatske Andrej Plenković dok je član Predsjedništva BiH Dragan Čović promotor europskih vrijednosti u BiH.

 

FOTO: VL BIH, FENA

SPEKTAKL U MOSTARU: Marko Pipunić dobitnik nagrade
SPEKTAKL U MOSTARU: Marko Pipunić dobitnik nagrade
SPEKTAKL U MOSTARU: Marko Pipunić dobitnik nagrade
TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio