Unesite što više gljive u svoj jelovnik

Datum objave: 03.05.2021   Broj čitanja: 108
Znanstvenici kažu da vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa gljive mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica
Unesite što više gljive u svoj jelovnik

 

Novo je istraživanje Instituta za rak Penn State pokazalo da je samo 18 grama gljive - otprilike jedna gljiva srednje veličine dnevno - moglo biti dovoljno da se rizik od raznih karcinoma smanji za čak 45 posto.

 

Istraživači su naime analizirali 17 različitih studija objavljenih između 1966. i 2020. godine, kako bi utvrdili postoji li već uočena veza između konzumacije gljiva i razvoja karcinoma - posebno raka dojke. Otkrili su da gljive donekle mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica, vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa.

 

Inače, znanstvenici tvrde da se u zadnje vrijeme sve više istražuju razni benefiti koje gljive imaju na organizam, a već ih se povezivalo sa smanjenjem rizika od raka prostate i grlića vrata maternice, te s poboljšanjem različitih moždanih funkcija. -

 

Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotioneina, jedinstvenog snažnog antioksidansa koji je i svojevrsni 'stanični zaštitnik', pa bitnu ulogu imaju i u obrani od bolesti i u čuvanju organizma od prijevremenog starenja, pa pomažu odgoditi pojave poput gubitka kolagena ili stvaranja bora... - rekao je za Metro koautor studije John Richie.

 

On napominje kako se ne treba previše opterećivati s vrstama jer su istraživači otkrili da sve vrste gljiva uključene u prehranu smanjuju rizik od raka, a tek će buduće studije precizirali s kojim to mehanizmima postižu i kako točno sprječavaju razvoj različitih tipova karcinoma.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio