'Ganga - pratiteljica života': Mladi Hercegovci žele otrgnuti gangu od zaborava
Datum objave: 15.07.2017   Broj čitanja: 6878
Ganga je izvorna, specifična narodna pjesma koja se pjeva na području Hercegovine i dijela Hrvatske, ali i po cijelomu svijetu, gdje se iseliše ljudi s ovih prostora i ponesoše svoju gangu, barem u srcu...
'Ganga - pratiteljica života': Mladi Hercegovci žele otrgnuti gangu od zaborava

 

Istina je kako se ganga sve manje čuje u mjestima svoga rođenja, pokušava je prekriti paučina zaborava i zato je vrijedno pokušati otrgnuti je, oteti zaboravu.

 

Ovih dana u produkciji Udruge za kulturu i informiranje „Tomislav“ iz Tomislavgrada, intenzivirano je snimanje dokumentarnog filma pod nazivom „Ganga-pratiteljica života“.

 

Podsjetimo: prikupljanje građe i priprema za snimanje filma počela je prošle godine, dobar dio filma je snimljen, ali preostalo je još posla, snimanja i montiranja, ali je očekivati završetak filma do kraja godine.

 

Jučer je snimljena, vjerojatno, jedna od najmlađih gangaških muških skupina iz Hercegovine: Ivan Leto iz Ljutog Doca, Marko Čolak iz Ledinca, Marin Ćorić iz Knešpolja i Ivica Jolić iz Kongore.

 

Pričali su ovi mladići iz različitih mjesta Hercegovine što im znači ganga, kad su je počeli pjevati, kada je i gdje pjevaju, vole i djevojke gangaše...A onda je zaorila pjesme!

 

Prvo su pjevali u prigodnom ozračju Pizzerije „Kamin“ u Kongori (Tomislavgrad), koja je i svojevrsni muzej starina, a potom na Duvanjskom polju, pa teško prohodnim putom, u suton došli u podnožje Vrana i Ljubuše, u naručje Potkose, u toplo gangaško gnijezdo.

 

Od jakih, pravih momačkih gangaških glasova, odjekivala je Kongora, brda i doline, piše Tomislavnews.com

 

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio