Znanstvenici otkrili: Korak smo bliže presađivanju svinjskih organa ljudima
Datum objave: 11.08.2017   Broj čitanja: 221
Međunarodni tim znanstvenika napravio je korak naprijed u presađivanju organa među različitim vrstama, stvorivši genetski modificirane svinje čiji su organi pogodni za transplantiranje ljudima.
Znanstvenici otkrili: Korak smo bliže presađivanju svinjskih organa ljudima

 Ovaj bi potez mogao predstavljati revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modificirani organi svinja, u koja su umetnuti ljudski geni, mogli transplantirati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donatora na koje se najčešće vrlo dugo čeka.

 

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davateljima za ksenotransplantaciju. Da bi spriječilo odbacivanje životinjskih organa znanstvenici su još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene, piše HINA.

 

Dosad su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je posrijedi transplantacija na ljudskog pacijenta.

 

Science piše da je grupa znanstvenika koju su predvodila dvojica genetičara s Harvarda, George Lurch i Luhan Yang uspješno primijenila metodu kloniranja kako bi otklonili gene odgovorne za postojanje virusa u svinjskom DNK prije nego što su pristupili stvaranju 37 svinjska embrija.

 

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

 

Privatna tvrtka eGenesis koju su utemeljili Lurch i Yang, uspjela je "stvoriti 37 praščića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju".

 

Science ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje tolik da svakodnevno u Sjedinjenim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donatora umiru 22 pacijenta.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio