'Od vremena, još od Krista, nova lica, scena ista...'
Datum objave: 14.09.2017   Broj čitanja: 4995
U politici, sportu, kulturi... kada nešto ne ide dobro netko mora otići, a uglavnom je to onaj tko je na vrhu, tko vodi određenu političku stranku, nogometni klub ili pak kulturnu ustanovu.
'Od vremena, još od Krista, nova lica, scena ista...'

 

U crkvi to i nije baš tako. Papa Franjo je to počeo mijenjati. Nesposobne su počeli zamjenjivati neki novi ljudi. Bez niskih strasti i udaraca, jednostavno papa Franjo upozori na pogreške, oni se povuku, svjesni da nisu ispunili misiju.

 

Crkvu u BiH dragi Bog drži na životu. Naposljetku, sve crkve svijeta On svojom milošću nadahnjuje, obnavlja, ali teško je se oteti dojmu da je ova u BiH kada su zemaljske stvari u pitanju dobrim dijelom prepuštena sama sebi. Kardinal Vinko Puljić dobar je teolog, ali nažalost, on više nema snage da se izbori sa situacijom koju su mu priuštili određeni biskupi u crkvi. Lijepo je jutros čitati hvalospjeve don Tome Vukšića na račun situacije oko biskupa u BiH, no i on sam je svjestan da situacija nije takva koliko god je on uljepšavao. Vrhunski intelektualac uzak je u nekim svojim promišljanjima, koliko god ga pojedini krugovi predstavljali širokim. Ako već želi postati nadbiskup, o čemu se također sve više govori u BiH, morao bi shvatiti da ima vjernika koji drukčije razmišljaju, kao i franjevaca, te petrovaca, jer zatvoriti se u službu i slušati samo one koji su u istoj hijerarhijskoj ravni s tobom, ne vodi funkciji koja je vruće žezlo, kome god ona pripadne.

 

Danas se obilježava 25 godina biskupstva Ratka Perića. Oni koji se danas susretnu s njime sipati će hvalospjeve na njegov račun. Nitko neće pitati progonjene franjevce iz "Hercegovačkog slučaja", fra Jozu Zovku, međugorske vidioce i druge nemoćnike koji nemaju pretjeranu mogućnost da dođu do medija i iznesu svoje stavove kako se oni osjećaju i kako oni doživljavaju ovih 25 godina. Nitko neće pitati Marka koji je prije tri godine napustio Čapljinu i otišao u Njemačku zbog čega je otišao već će odmah zaključiti da je to zbog egzistencije. Ne, Marko je na odlasku rekao: - Ne mogu gledati da najboljeg fratra u Hercegovini, fra Milu, ovako progone.

 

Netko će potiho nešto reći. Marko Čolak koji je iz Ledinca zagusliti će nešto, svjestan da više ne može blizu oltaru na Ledincu, jer je tako naređeno od crkvenih vlasti...

Čak je i mirni fra Tomislav Pervan koji je opet istaknuo da će se držati reda, u posljednjem intervjuu 'brecnuo' biskupe.

Fra Dado Milas koji je u Grazu, u Austriji, također prognanik je u posljednjem intervjuu kazao da je shvatio da se u Austriji nešto može reći biskupu ili provincijalu, a da se odmah ne dobije kazna, kao kod nas.

 

I onda se odnekud pojavi sovjetski špijun Alexander Maksimov, izvuče iz naftalena udbaša Ivana Lasića i krene govoriti o Ratku Periću, karakterizirajući ga kao svoga prijatelja.

 

Nesumnjivo, imao je Ratko Perić i dobrih stvari u 25 godina, ali, nažalost, one ostadoše u sjeni ratova protiv franjevaca, Međugorja, Sovjeta... i drugih koji su mislili drukčije...

 

Dugih, za velik broj vjernika, i mučnih, 25 godina je u Mostarskoj biskupiji prošlo... brzo ili sporo, ali evo prošlo je...

 

Umorili su se mnogi. A opet vjeruju, ako već nemaju utjehu u crkvi kao instituciji, imaju u Bogu, a i u svojim svećenicima, koje je inicijativom velikih svećenika, institucija odbacila.

 

Ali, citirajmo dio iz posljednjeg intervjua fra Dade Milasa: Najveći Isusovi neprijatelji su bili židovski 'biskupi' i pravovjerci koji su se smatrali ekskluzivnim tumačima Božje volje.

 

Nažalost, od vremena još od Krista, nova lica, scena ista...

 

Papa Franjo je tu, vjerujemo u bolja vremena.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • HDZ14.09.2017 19:45 sati
    Je li zvao Ivana Lasića Gorankića na proslavu? Trebao je kolegu pozvat kad je već zvao one koji su okaljali moju stranku.
  • dia14.09.2017 13:49 sati
    A mi gluhi, nijemi, slijepi, svatko u svom mraku strepi... narod biran od Boga guši nesloga... vrati se Franjo i ujedini nas, i dajte nam normalnog kardinala biskupa šta god, molimo vas
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio