Za pola godine u BiH objavljena 5.973 oglasa za 11.241 posao
Datum objave: 20.09.2017   Broj čitanja: 176
U prvoj polovici 2017. godine u Bosni i Hercegovini su objavljena 5.973 oglasa u okviru kojih je ponuđen 11.241 posao, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 14 posto, pokazale su zabilješke portala Posao.ba.
Za pola godine u BiH objavljena 5.973 oglasa za 11.241 posao

Na konferenciji za medije u Sarajevu je istaknuto da je i dalje najveća ponuda za područje Sarajeva, 37,9 posto, što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Prema broju objavljenih pozicija na portalu Posao.ba u prvoj polovici 2017. godine zabilježeno je povećanje potražnje za frizere, konobare i prodavače.

 

U ime portala Posao.ba Nermana Ajanović- Hajdarpašić je istaknula da se očekuje da do kraja 2017. godine ukupan broj oglašenih poslova na tom portalu iznosi 24.000, dok se u 2018. godini očekuje 26.000 oglašenih poslova.

 

''Ove godine smo usporedili broj objavljenih poslova za protekle tri godine i uvidjeli da broj radnih mjesta bilježi kontinuiran rast u prosjeku od deset posto godišnje'', rekla je Ajanović- Hajdarpašić.

 

Navela je da su poslodavci, kao i u ranijem razdoblju, pored ključnih kvalifikacija i kompetencija koje kandidat treba da ima, najviše inzistirali na poznavanju stranih jezika, najtraženiji je bio engleski jezik, poznavanju rada na računalu i posjedovanju vozačke dozvole.

 

U ime kompanije Kolektiv u okviru koje posluje i Posao.ba, Mersiha Mehić je navela da podaci Agencije za posredovanje u zapošljavanju pokazuju da je sve veća ponuda poslova u inostranstvu.

 

''Sve veći broj stranih kompanija traži bh. radnu snagu, a prednost imaju mladi koji znaju engleski, njemački i talijanski jezik'', kazala je Mehić.

 

Naglasila je da je zabilježena kontinuirana potraga za medicinskim osobljem s mjestom rada u Njemačkoj, dok se najveći broj drugih oglašenih pozicija u inozemstvu odnosi na pozicije u sektoru usluga podrške klijentima u Češkoj Republici.

 

''Lufthansin centar za korisničku podršku u Brnu aktivno radi na privlačenju kandidata iz BiH za poziciju customer service consultanta unatrag dvije godine'', navela je Mehić.

 

Naglašeno je da je najplaćene zanimanje u prvom kvartalu 2017. godine bilo programer, 1.350 KM, i komercijalist 800 KM.

 

Dalje slijede, prema podacima portala Plata.ba, prodavač, kuhar, konobar, vozač, frizer, a plate su se kretale od 500 do 550 KM, a iznosi se odnose na prosječne osnovne plate i ne uključuju bonuse, piše Fena.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2017
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio